Фирма за автомобилни компоненти стана „Инвеститор на годината“ 2016

Българската агенция за инвестиции отличи компаниите с най-големи вложения и разкрити работни места

Фирма за автомобилни компоненти стана „Инвеститор на годината“ 2016
5070 ~ 2 мин. четене

"Сенсата Технолоджис България" спечели голямата награда "Инвеститор на годината" за 2016 г. в 11-ите годишни награди на Българската агенция за инвестиции. Дружеството, базирано в София и Ботевград, пред м.г. откри и завод в с. Царацово, област Пловдив, като инвестицията е за над 90 млн. лева и ще бъдат разкрити нови 2800 работни места.

Компанията е иноватор в решенията за сензорна техника, електрозащита и контрол в автомобилната индустрия. На българския пазар е от 2011 г. Произвежда и доставя сензори за "Фолскваген, "Даймлер", "Волво", "Фиат" и "Дженерал Мотърс".
Наградата връчи служебният министър-председател Огнян Герджиков.

"Осрам" ЕООД бе отличена в категорията "Инвестиция на зелено". Тя откри първото си производствено звено в Източна Европа в с. Труд, област Пловдив. Общият размер на инвестицията е 45 млн. лева, ще бъдат разкрити 900 работни места. Компанията произвежда електронни компоненти за осветителни и контролни системи за дигитално осветление.

В категория "Инвестиция в иновативен бизнес" призът получи "Теклас-България", която откри трети пореден завод в България. Компанията е на българския пазар от 2006 г. и е най-големият работодател в Кърджали. Инвестицията е за над 20 млн. лева и ще открие над 800 работни места. 

Предстои след 2 месеца да бъде открит и четвърти завод и единственият в Европа научен изследователски център, каза директорът на компанията Георги Георгиев. Дружеството произвежда каучукови водни съединения и пластмасови изделия за гигантите в автомобилната индустрия "Дженерал Мотърс", Фолксваген", "Волво", БМВ, Мерцедес, Рено.

"Луфтханза Техник София" и "България Ер меинтенанс" получиха наградата в категория "Инвестиция в разширяване на бизнеса". Дружествата са специализирани в обслужване, ремонт и поддръжка на тясно корпусни пътнически самолети. С новата инвестиция от 70 млн. лева ще се изгради ново модерно съоръжение за ремонтно-техническо обслужване на широко корпусни самолети. Ще бъдат открити 165 нови работни места.

Наградата "Инвестиция в човешки капитал" получи "Интегрейтид микроелектроникс България" - Ботевград, която през 2016 г. разширява и оптимизира технологичните и логистични мощности на завода си. На българския пазар е от 1997 г. Общият размер на инвестицията е 7,6 млн. лева, а новите работни места - 400. Компанията произвежда електронни компоненти за автомобилния, индустриален и битов сектор.

Над 60 компании се бориха за наградите "Инвеститор на годината", а до финала достигнаха 16, селектирани от жури от професионалисти. Всеки от победителите получи статуетка "Златен бик", изработена от скулптура Сейфетин Шекеров.

Почетни награди и специални плакети бяха раздадени в още 3 категории.

За "Успешен стартъп" бе отличена "Корс дот" ООД, автор на дигитална платформа за ИТ обучение, която предоставя над 35 хиляди присъствени и онлайн обучения за ИТ кадри. Сред големите клиенти на компанията е щатската армия в Европа и "Хюлет-Пакард", каза директорът на компанията Тодор Панайотов.

Награда за социална инвестиция получи "Асарел Медет", която през годините е инвестирала над 150 млн. лева за подобряване средата на живот в Панагюрище и региона.

Бяха отличени и общините в България с най-много инвестиции през 2016 г.

За най-много инвестиции на глава от населението приз получи община Марица. Там са реализирани 1.1 млрд. евро вложения и са разкрити над 15 000 работни места. Наградата получи кмета Димитър Иванов.

Община Димитровград взе наградата за предоставяне на добри условия за привличане на инвестиции. През 2016 г. тук са реализирани два големи инвестиционни проекти на стойност 130 млн. лева, обяви кметът Иво Димов.

Награда получи и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, призът бе връчен на директора Владимир Димов.

Подкрепи Economic.bg