Фирми на политици получават европари за наемане на безработни

От всички подадени 6200 заявки, класирани са едва 1100

Фирми на политици получават европари за наемане на безработни

Фирми на политици са одобрени за финансиране по апетитна европрограма, която субсидира наемането на безработни. Разкритията са на пресата, а от Агенцията по заетостта обясниха, че правилата не го забраняват.

Една от фирмите, класирани по програма "Обучения и заетост", е на съпругата на бившия председател на общинския съвет в Руен и настоящ кмет на село Зайчар - Мустафа Ходжа. Ходжа я прехвърля на съпругата си, когато става кмет.

"И ако някъде някой мисли, че имам политическа подкрепа, за да спечеля, това е абсолютно невярно", твърди кметът на Зайчар, цитиран от бТВ.

Фирмата е одобрена да наеме по програмата максимално допустимият брой безработни – 6. Обявила е, че ще им плаща 483 лв. заплата на месец.

"Аз мисля, че заслужавам, защото работя с ниско квалифицирани работници и девизът при нас е не да бием ромите, а да ги накараме да работят ромите и да им плащаме възнаграждение", казва още Мустафа Ходжа.

Фирмата на Крум Крумов също е класирана. Той е бил кмет на село Замфирово, зам.-областен управител на Монтана и директор на регионалната служба по заетост. Дълги години е бил в ръководството на областната организация на ДПС.

„Това не значи, че когато не сме вече такива, нямаме право да се ползваме със същите права като всички останали граждани", казва Крумов.  

Крумов ще наеме двама души - кофражист и зидаромазач. Нужни са за къщата за гости, която строи в село Замфирово.

 „Законът дава и гарантира на всички юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, Агенцията по заетостта е спазила всички утвърдени изисквания по тази схема", коментира Драгомир Николов, изпълнителен директор на Агенция по заетостта.

От всички подадени 6200 заявки, класирани са 1100. По тях ще се наемат малко над 4 хил. безработни. Програмата поема заплатата и осигуровките им за до 1 година. Това е втори опит бизнесът да получи пари по нея. През април програмата беше спряна заради скандали.

До края на юли класираните трябва да представят набор от документи, на базата на които окончателно ще се прецени кой ще получи субсидия.

Коментари: 0