Фирми във Вашингтон лобират за руски компании

Миналата година \"Газпромбанк\" бе включена в списък за санкции

Фирми във Вашингтон лобират за руски компании

Снимка: БГНЕС

232 ~ 1 мин. четене

Около 1,19 млн. долара са платили "Газпромбанк" и "Новатек" на лобисти във Вашингтон през втората половина на 2014 г и първото тримесечие на тази година, пресметна агенция Bloomberg.

 Агенцията е направила сметките от данни на вашингтонската лобистска компания Squire Patton Boggs, управлявана от бившия ръководител на сенатското мнозинство Трент Лот и бившия сенатор от щата Луизиана Джон Бро. Компанията на Лот е получила от Русия двойно повече от годишния му доход като сенатор. "Газпромбанк" е наела Squire Patton Boggs през лятото на 2014 година". За девет месеца работа Squire Patton Boggs е получила от руската банка 450 000 долара.

 "Новатек", чийто съсобственик е милиардерът Геннадий Тимченко, сътрудничи с лобистската компания Publicis Groupe SA`s Qorvis/MSLGROUP. По данни на Bloomberg през втората половина на 2014 г. "Новатек" е платил на компанията около 560 000 долара, а през първото тримесечие на 2015 година - още 180 000 долара.

На 30 ноември миналата година вестник Wall Street Journal писа, че лобистите получили 280 000 долара за противодействие срещу сенатски законопроект, който имал за цел да разшири санкциите срещу Русия. Вестникът добави още, че "Газпромбанк" е платил на лобисти 150 000 долара, а Руският фонд за преки инвестиции – 160 000 долара.

 В средата на миналата година "Газпромбанк" бе включена в списък за санкции. Банката бе лишена от достъп до американското финансиране по дълга, но все така може да прави бизнес с американците. "Новатек" също попадна под ударите на санкциите, но САЩ оставиха на концерна възможността да продават на американски инвеститори акции.

Подкрепи Economic.bg