Фирмите връщат до 25% при неизпълнени цели по ОПИК

Кандидатстваме по електронен път, но и на място по новата програма

Фирмите връщат до 25% при неизпълнени цели по ОПИК

Снимка: БГНЕС

1552 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

До 25% от получените европейски средства ще бъдат принудени да възстановят фирмите, ако не изпълнят предварително заложените цели при кандидатстването по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Това съобщиха от Министерството на икономиката по време на пресконференция, представяща насоките за кандидатстване по програмата.

Предприятията ще бъдат длъжни да върнат част от получените средства, в случай, че не изпълнят 75% от заложените индикативни показатели в бизнес-плана, с който са кандидатствали за финансиране по програмата. Показателите са 4: вътрешна норма на възвръщаемост, увеличаване на приходите от износ, повишаване на производството и повишаване на ефективността на разходите.

Индикаторите са част от механизма за проследяване изпълнението на заложените цели и са включени в предварителния договор между бенефициента и управляващия орган. Това съобщи Ивелина Пенева и. д. заместник-главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерство на икономиката.

Това е първият подобен механизъм и произтича от регламенти на ЕК, свързани с новия програмен период. Тази мярка трябва да мотивира предприятията да разработят обективен и ефективен бизнес план, с който да кандидатстват за европейско финансиране, и към който стриктно да се придържат. От министерството коментираха, че това не е наказателна мярка, а по-скоро стимулираща такава. Предвидени са и извънредни обстоятелства, при които въпросният механизъм отпада.

Самият Божидар Лукарски също потвърди различния подход. „За първи път в насоките за кандидатстване имаме количествено измерими критерии, за сметка на качествените, като по този начин изцяло сме изчистили субективизмът и залагаме на безпристрастността“, обяви министърът.

На въпрос на Economic.bg относно вече обявената електронна процедура по кандидатстване Пенева отговори, че системата за управление и наблюдение (т.нар. ИСУН 2020) е задължителна за новия програмен период. Идеята е чрез нейното приложение да се намали административната тежест за бизнеса. Системата обаче все още не е напълно тествана и съществуват опасения дали ще работи при голям брой предложения, подадени наведнъж. Затова се предвижда паралелно подаване на документи и в хартиен вариант, което да улесни максимално кандидатите.

Лукарски коментира и критериите за допустимост. „Тези, които са кандидатствали и са спечелили проекти в предишния програмен период, ще имат право да кандидатстват отново, но ще получават по-малко точки в зависимост от това колко проекта са осъществили и на каква стойност“. Той обясни, че идеята е да се подпомогнат по-широк диапазон от малки и средни предприятия, както и такива, които кандидатстват за първи път. Целта е фирмите да развиват устойчив бизнес, а не да разчитат само на европейски грантове.

Предприятията имат срок до 20 април 2015 г. да отправят своите забележки и коментари по насоките за кандидатстване. Очаква се процедурата да се отвори седмица по-късно.  

Подкрепи Economic.bg