Флоренция – люлката на Ренесанса (галерия)

Той е известен още като градът на медичите

Флоренция – люлката на Ренесанса (галерия)

Снимка: Божидара Иванова

Автор: Божидара Иванова

Флоренция е главен град на областта Тоскана и се счита за люлка на западноевропейския Ренесанс. Дълги години градът е бил управляван от фамилията Медичи.


Градът е известен с красивата си архитектура, скулптори и художествени творби. Тук са творили и работили Микеланджело, Леонардо, Джото, Данте, Галилей, Торичели. 


Именно тези велики имена привличат туристи от цял свят.


Разходката ни из града започва от Пиацеле Микеланджело. Мястото разкрива изключително красива гледка към цяла Флоренция и е известно с това, че Микеланджело е наблюдавал тук „най-красивия залез". В негова чест и тук е поставена статуя на Давид.Едно от най-известните и най-забележителните места във Флоренция е катедралата Санта Мария дел Фиоре, която е четвърта по големина в света.


Катедралата е изградена върху основите на старата църква „Санта Репарата“. 


Интериорът й е изчистен, но привлича туристите със забележителната творба на Данте „Божествена комедия“, барелефа на Джото, който е погребан там, както и бюстовете на Антонио Сквачалупи, Филипо Брунелески и Марсилио Фичини.


До купола на Брунелески, който е истински шедьовър на средновековния строителен гений, има 463 стъпала. Височината му е 92 метра, а самият той е съставен от две полусфери.


Кулата на Джото е висока 82 метра и е наистина впечатляваща. Тя е украсена с барелефи и статуи на Андреа Пизано, Донатело, Лука дела Робиа и др. Известни скулптори.


Палацио Векио е друга известна забележителност във Флоренция, която е била седалище на правителството на Флоренция в продължение на 7 века. 


Пред входа на сградата стои статуята на Давид, както и статуи на Персей, държащ главата на Медуза Грогона, Козимо I, Марк Аврелий и др.
Една от най-красивите църкви във Флоренция е Санта Кроче. 


В нея се погребани галилей, Микеланджело, Макиавели и още около 270 изтъкнати жители на Флоренция.


Мостът Понте Векио е сред топ забележителностите на Флоренция. Смята се, че е имало мост още от времето на етруските. 


Той е оцелял повече от 7 века, въпреки наводненията и бомбандировките, които е преживял. 


Под него минава река Арно. На моста днес има редица търговски обекти, на които се продават бижута, часовници, злато, сребро. 


Коментари: 0