Ford инвестира $500 млн. в производителя на електрически камиони Rivian

Компанията е считана за реален конкурент на Tesla

Ford инвестира $500 млн. в производителя на електрически камиони Rivian

Ар Джей Скериндж (вляво) и изпълнителният председетале на Ford Бил Форд

Снимка: Ford Motor Co.

484 ~ 1 мин. четене
Ford е инвестирал 500 млн. долара в производителя на електрически камиони Rivian, за да изгради нов електромобил за автомобилния гигант.

Новината идва само няколко месеца, след като Rivian разкри два нови продукта - изцяло електрически пикап и SUV, които според анализаторите биха могли да се конкурират с утвърдени производители на камиони като General Motors и Ford.

Представителите на индустрията дори го виждат като истинска конкуренция за производителя на електромобили Tesla и нейните SUV и кросоувър - Модел X и Модел Y.

„Това стратегическо партньорство бележи друг ключов момент в нашия стремеж за ускоряване на прехода към устойчива мобилност“, заяви Ар Джей Скериднж, основател и главен изпълнителен директор на Rivian. "Ford има отдавнашен ангажимент за устойчивост, като Бил Форд е един от най-ранните защитници на индустрията и ние сме развълнувани да използваме нашата технология, за да получим повече електрическите превозни средства на пътя", допълни той.

През февруари Rivian набра $700 млн. в кръг на финансиране, воден от Amazon, след слухове, че GM ще инвестира в компанията.

Ford заяви, че възнамерява да разработи ново превозно средство, използвайки платформата на Rivian като допълнение към съществуващите си планове за разработване на портфолио от електрически превозни средства с батерии. 

Компанията вече потвърди два ключови напълно електрически автомобила: кросоувър, вдъхновен от  Mustang, през 2020 г. и версия на най-продаваният пикап F-150 с нулеви емисии, като част от инвестицията си от 11 милиарда долара.
Коментари: 0