Ford планира значителни съкращения на служители

В автомобилния гигант работят над 200 хил. души

Ford планира значителни съкращения на служители
420 ~ 1 мин. четене

Американският автомобилен гигант Ford планира значителни съкращения на работни места в световен мащаб, като се очаква те да достигнат до 10%. Плановете за съкращения са част от намеренията на изпълнителния директор на ĸoмпaниятa Марк Фийлдс за свиване на разходите с 3 млрд. долара.

Aвтoмoбилният пpoизвoдитeл разполага с 202 хил. служители в световен мащаб, половината от които работят в Северна Америка. Засегнатите от съкращението ще бъдат до 20 хил., съобщава AFP. За сега не е ясно дали планът включва съкращения на почасовата работна сила в американските фабрики на Ford и в заводите на компанията зад граница, пише Bloomberg.

Новината е следствие на забавянето на продажбите след няколко години на растеж. През април производителят на автомобили продаде 214 695 превозни средства, с около 7.2% по-малко от същото време една година по-рано.

За целта Ford ще полага усилия "да намали разходите и това да стане възможно най-елегантно и ефективно", заяви говорителят на компанията Майк Моран, който не коментира слухове за големи намаления на служители.

Подкрепи Economic.bg