„Фраматом” чака процедурата за АЕЦ „Белене”, но само като доставчик

Ядрената корпорация преди време потвърди, че няма инвеститорски интерес

„Фраматом” чака процедурата за АЕЦ „Белене”, но само като доставчик

Френската ядрена компания „Фраматом“ е готова за участие в процедурата за АЕЦ „Белене” и очаква нейното започване. Това става ясно след среща на енергийния министър Теменужка Петкова със старши вицепрезидента на „Фраматом“ Фредерик Леливър. В съобщението на Министерство на енергетиката не се уточнява към коя част на проекта е интересът на френската корпорация. 

Припомняме, че през това лято представителят на компанията у нас Станислав Георгиев коментира, че интерес от френска страна има само като евентуален доставчик на оборудване за централата и обслужването ѝ, а не като инвеститор и акционер. 

Днес Петкова обясни пред французите, че в момента се подготвят необходимите документи и се очаква процедурата да стартира в началото на 2019 г. „Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, допълни тя.

Петкова запозна участниците в срещата с решението на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип. В тази връзка в Министерството на енергетиката бе разработена процедура за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа. Българската страна ще участва в проекта с всички относими материални и нематериални активи и ще има блокираща квота. В изпълнението на над 30% от дейностите по проекта се очаква да участват български компании.

Припомняме, че през юни тази година представителят на френската компания за България Станислав Георгиев обясни, че интересът на „Фраматом” се свежда само до доставчик, а не като инвеститор в проекта. Така френският интерес е само към доставка на оборудване и обслужване на ядрената централа и категорично Георгиев преди време заяви, че компанията не иска да инвестира в проекта, а само евентуално да вложи средства само за своята част от доставките за проекта.

Коментари: 0