Франция с нов 20-милиарден план за подкрепа на малките фирми

Правителството опитва да подкрепи компаниите, без да ги натоварва с допълнителни дългове

Франция с нов 20-милиарден план за подкрепа на малките фирми

Снимка: БТА

Франция е готова да разшири програмата си за подкрепа на малкия бизнес, засегнат от пандемията от коронавируса. Правителството подготвя схема на стойност 20 млрд. евро за заеми, частично обезпечени от държавата, пише Reuters.

Програмата, която ще включва финансиране от институционални инвеститори, като застрахователи, е част от пакет от 300 млрд. евро държавни заеми, предоставени по-рано тази година. Втората вълна на пандемията удари тежко Франция, където вече има обявено извънредно положение, а в Париш и други големи градове на страната има въведен вечерен час.

Новата схема, която ще бъде въведена през първото тримесечие на 2021 г., има за цел да даде на малките компании, които не са се възползвали досега от държавна подкрепа, опции за финансиране, които не водят до поемане на дълг в чиста форма, който в последствие би ги спрял по пътя на възстановяването от рецесията.

Френските фирми вече се бяха натоварили с рекордни нива дълг още преди кризата и правителството се опасява, че претоварените компании ще свият още повече инвестиционните си планове, точно когато се прави опит за рестарт на икономиката.

Финансовият министър Бруно Льо Мейр заяви в понеделник, че новата държавна помощ, която все още се обсъжда с регулаторите на ЕС, ще предостави между 10 и 20 млрд. евро като собствен капитал на разположение на фирмите.

Банките първо ще отпускат заеми на малки и средни фирми и след това ще продават 90% от тези кредити на институционални инвеститори, обясняват пред Reuters запознати с предложениятa.

Подробностите, включително относно лихвените проценти, ще бъдат финализирани през следващите седмици, добави Льо Мер. Програмата ще продължи до края на 2022 г.

За разлика от държавните заеми, които трябваше да помогнат на предприятията да разрешат наболелите проблеми с паричния поток, заемите с квазикапитал биха били по-насочени към подпомагане на обещаващиte фирми, затруднени от кризата, да ускорят инвестиционните планове.

Коментари: 0