Здравният министър пак съветва да не се пътува до Благоевград

Нови мерки няма да се налагат на централно ниво, общините сами ще трябва да решават, каза проф. Костадин Ангелов

Здравният министър пак съветва да не се пътува до Благоевград

Снимка: Красимир Свраков

1428 ~ 1 мин. четене

Докато числата са такива, препоръката ми ще продължи да бъде да не се пътува до Благоевград. Разбира, че туристическият бранш в Банско е притеснен, но за да се стигне до там се минава през Благоевград. Рисковете за контакти са реални. Работим, за да намалим числата и тогава ще съм първият, който ще препоръча да се пътува до там. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг днес.

Припомняме, че миналата седмица Ангелов призова да не се пътува до Благоевград и Търговище заради разпространението на заразата там. Тогава бизнесът излезе с отворено писмо срещу него, обвинявайки го, че с изказванията си доубива и без това силно засегнатия сектор.

Той уточни, че всеки кмет може да наложи допълнителни мерки, където е преценено, че се налага - по отношение на струпванията на закрито, масови мероприятия, вечерен час и т.н.

„Очаквам с тези мерки числата да намалеят, за да дадем глътка въздух на хотелиерите и туристическия бранш“, каза министърът.

Той е категоричен, че няма притеснение за здравната система в България и капацитета за приемане на пациенти с потвърден Covid-19. “Нямаме притеснения и за силата на българските медици и сестри, които шести месец дават всичко от себе си, за да проведат тази битка успешно“, добави той.

Ангелов е категоричен, че въпреки прехвърлянето на отговорността на кметовете за мерките срещу Covid-19, „няма да оставим кметовете да се боят сами, ще сме рамо до рамо с тях“.

Подкрепи Economic.bg