Хотелиерите обвиниха здравния министър, че доубива туризма с изказванията си

Вместо да се блокира туризма в цели региони, да се ограничат огнищата в съответните предприятия, пишат от БХРА

Хотелиерите обвиниха здравния министър, че доубива туризма с изказванията си

Георги Щерев, председател БХРА

Снимка: БХРА

5448 ~ 1 мин. четене

Вместо да се блокира туризма в цели региони, да се ограничат огнищата в съответните предприятия, пише в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Това е отговорът на бранша към здравния министър проф. Костадин Ангелов, който малко по-рано днес призова в национален ефир да се избягват пътуванията до областите Благоевград и Търговище.

„Вместо да се блокира туризмът в цели региони, в които се намират и любими места за ваканция и отдих на българските туристи, да се ограничават единствено огнищата на Covid-19 – съответните предприятия и общности“, пишат от организацията.

Именно заради това според нас е недопустимо в момент, в който всеки 1 лв. приход е жизнено необходим за оцеляване на туристическия бизнес, да се препоръчва отказ от пътуване до две области. През лятото подобна информация за висока заболеваемост в областите Добрич и Варна, макар и да бе концентрирана основно в определени старчески домове, до които туристите нямаха никакъв достъп, доведе до отказ на чужди туроператори да водят гости у нас. И макар двата региона бързо да бяха извадени от така наречените "черни" списъци, чартърните полети от Германия към България и Северното Черноморие бяха прекратени много по-рано от предварително планираното и туристическия бранш понесе сериозни финансови загуби, пишат още от организацията.

БХРА апелира така да се ограничават зоните на разпространение на Covid-19, че да се гарантира здравето на хората, но без публичното говорене да води до допълнителни загуби за и без друго изправения до стената туристически сектор.

 

Подкрепи Economic.bg