Франция ще насърчава покупката на употребявана техника

Париж ще задели 21 млн. евро за въпросните стимули, но все няма пълна ясното върху плана, който ще стартира

Франция ще насърчава покупката на употребявана техника

Снимка: Pixabay

764 ~ 1 мин. четене

Франция подготвя стимули за потребителите, за да ги накара да спрат да си купуват нова техника като лаптопи и телефони. Вместо това да избират употребявани такива, като по този начин да намалят вредния ефект върху околната среда, пише Bloomberg.

Париж ще задели 21 млн. евро за въпросните стимули и през януари се очаква да стартира схемата, чрез която да се оценяват употребяваните устройства. За момента подробности около плана все още няма, тъй като не е финализиран. Но е ясно, че няма да има допълнителен данък върху новите устройства, тъй като компаниите ще прехвърлят разходите върху потребителите, казаха министърът на околната среда Барбата Помпили и Сердик О, министър по дигиталните въпроси, пред изданието.

Продажбата на обновени употребявани устройства е „стар“ бизнес. И Apple, и Samsung предлагат такива устройства на интернет страниците си, а през настоящата година се очаква световният пазар на използвани телефони да достигне 332.9 млн. единици на обща стойност 67 млрд. долара.

Във Франция редица стартъпи настояваха правителството да започне работа по законодателство, чрез което потребителите да бъдат насърчени да се откажат от покупката на нов мобилен телефон. „Настояване правителството да намали ДДС върху продъкти, които имат благоприятно влияние върху околната среда, включително използвани смартфони“, казва Беноа Варвин, съосновател на Recommerce.

Компанията е основана през 2009 г. и се занимава с изкупуване на стари мобилни телефони, които ги ремонтира, след което ги продава на потребителите чрез телекомите.

Подкрепи Economic.bg