Франкът „изтри“ най-големия фонд на Everest

Глобалният фонд на компанията е управлявал $830 млн. в края на 2014 г.

Франкът „изтри“ най-големия фонд на Everest
Автор: Стилиян Гребеничарски

Освобождаването на курса на швейцарския франк спрямо еврото принуди Everest да прекрати съществуването на най-големия си фонд, след като той практически загуби всичките си капитали, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Глобалният фонд на специализираната в развиващите се пазари компания е управлявал 830 млн. щатски долара към края на изминалата година. Той е и най-старият в портфолиото на Everest, която има още седем фонда за приблизително 2,2 млрд. долара. Фондът е залагал на поевтиняване на швейцарската валута и не е успял да се справи с шокиращото за пазарите решение на централната банка (SNB).

Главният инвестиционен директор на Everest Capital Марко Димитриевич основава компанията през 1990 г. със скромните за бранша 8 млн. долара. Израсналият в Швейцария в семейство на имигранти от бивша Югославия мениджър успява многократно да увеличи активите, но в същото време понасяйки удари от поне пет дългови кризи в развиващи се страни. Оцелявайки през всяка една от тях, днес краха на тригодишният опит на швейцарската централна банка да контролира валутата се оказва пагубен.

Everest нараства до 2,7 млрд. долара в началото на 1998, след като съумява да преодолее кризите в Мексико и Югоизточна Азия. Последвалият руски фалит и обезценяване на рублата свиват активите ѝ наполовина, но само десетилетие по-късно компанията оперира отново около 3 млрд. долара. Следва световната финансова и икономическа криза, която връща Димитриевич още веднъж в изходна точка – 1 млрд. долара.

През изминалата година Глобалният фонд на Everest поскъпна с над 14%, основно поради ръст на китайския пазар и заложите срещу някои валути. Част от доходността се дължеше именно на франка и отхвърлянето с референдум на предложението SNB да държи минимум 20% от активите си в злато.     

Веднага, след като SNB освободи прага от 1,2 франка за евро в четвъртък, швейцарската валута се изстреля с 41% спрямо еврото, за да укроти все пак ръста си до края на деня до около 19%. В петък единната европейска валута възстанови леко позиции, но затвори на ниво от под 1 франк – 0,9941. Пазарната реакция предизвика загуби за глобални банки като Citigroup, Deutsche Bank и Barclays, както и за взаимни и хедж фондове. Редица валутни брокери обявиха значителни щети, а в допълнение се появи информация и за такива, които са принудени да прекратят дейността си, поради възникналите задължения на техни клиенти.

В официалната си позиция, от Националната банка на Швейцария заявиха, че очакват постепенно успокояване на пазарите и коригиране на силното първоначално поскъпване на франка.

 

Коментари: 0