Франция: ЕС няма да позволи удължаване на Brexit при сегашната ситуация

Това каза външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан

Франция: ЕС няма да позволи удължаване на Brexit при сегашната ситуация

Снимка: Pixabay

При сегашните обстоятелства Европейският съюз (ЕС) няма да предостави на Великобритания възможност за отлагане на Brexit след 31 октомври, каза министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан в неделя. 

Политическата криза във Великобритания се задълбочава все повече и големият въпрос сега е дали страната ще напусна Блока на 31 октомври (датата, за която бе отложен Brexit) и как би го направила – със или без сделка. Премиерът Борис Джонсън настоява Обединеното кралство да излезе от ЕС сега, дори пред угрозата от т.нар. „твърд“ Brexit. Опозицията обаче, включително и вътрешнопартийната, е против напускане без сключено споразумение. 

„Много е тревожно. Британците трябва да ни кажат какво искат “, заяви Жан-Ив Льо Дриан пред радио Европа 1.

Попитан дали е възможно удължаване след 31 октомври, Ле Дриан овърна отрицателно. „При сегашните обстоятелства казваме не. Няма да минаваме през всичко това на всеки три месеца“, коментира той. 

В края на седмицата горната камара на британския парламент одобри законопроект, който цели да блокира излизането на страната от ЕС без сделка. Това разгневи премира Борис Джонсън, който каза, че по-скоро би умрял в някоя канавка, но не би поискал отлагана на Brexit. Той изтъкна още, че подобна стъпка спъва преговорите му с Брюксел. Вътрешнопартийни опозиционери, сред които и бивши министри, бяха изгонени от редиците на консервативната политическа сила. 

Коментари: 0