Франция и Германия одобриха детайлен бюджет на Еврозоната

Той трябва да насърчи конкурентоспособността и конвергенцията в Еврозоната

Франция и Германия одобриха детайлен бюджет на Еврозоната

Снимка: Pixabay

1504 ~ 2 мин. четене
Франция и Германия одобриха съвместно и детайлно предложение за създаването на отделен бюджет на Eврозоната, предава Reuters. Финансовата рамка, обхващаща 17-те държави във валутния съюз, би трябвало да стимулира растежа, да засили конкурентоспособността и да намали различията в развитието между отделните държави членки.

Френско-германското споразумение вероятно ще павира пътя за една по-широка дискусия в рамките на групата на финансовите министри от Еврозоната, които в следващите месеци ще обсъдят създаването на новия, но и доста оспорван, инструмент.

Целта на бюджета на Еврозоната е да насърчи конкурентоспособността и конвергенцията в Еврозоната, се казва в съвместното френско-германско предложение, според правителствения документ, видян от Reuters.
Новият инструмент трябва да бъде отворен и за страните, които са включени във Валутно-курсовия обменен механизъм (ERM-2), позната като „чакалнята“ за Еврозоната.

Както беше договорено на срещата на върха, инструментът трябва да бъде част от бюджета на ЕС. Той няма да се базира на заеми, пише в документа. Това означава, че новият инструмент няма да бъде достъпен преди 2021 г., когато следващият бюджет на ЕС ще влезе в сила. Също така означава, че размерът на бюджета ще бъде определен в рамките на преговорите за следващия бюджет на ЕС, които ще започнат по-късно тази година.

В съвместното си предложение Франция и Германия предлагат бюджетът на Еврозоната да подкрепя националните реформи, които са идентифицирани в Европейския семестър, т.е. предложенията на Европейската комисия за всяка държава членка. Чрез финансирането на инвестиционни проекти или публични инвестиционни програми в области на политиката, определени в Европейския семестър и за предпочитане свързани с тези реформи, потенциалният растеж, конкурентоспособността и конвергенцията могат да бъдат повишени, особено в някои страни“, се казва в документа, цитиран от Reuters.
Подкрепи Economic.bg