Франция реши да облага допълнително приходите на Facebook и Google

Държавите членки в ЕС не се споразумяха за 3% данък за интернет компаниите

Франция реши да облага допълнително приходите на Facebook и Google

Снимка: БТА

Франция обяви, че ще представи допълнителен данък върху приходите на големите интернет компании, които получават от дейността си в страната, съобщава BBC. От 1 януари 2019 г. технологични гиганти като Facebook и Google ще трябва да плащат допълнителен налог върху френския си оборот, независимо че са регистрирани в друга държавата, където също плащат корпоративен данък.

Новият налог се очаква да внесе в хазната около 500 млн. евро през идната година, по думите на финансовия министър Бруно ле Майер.

По-рано тази година Европейската комисия публикува същото предложение, което ако беше прието, щеше да действа на територията на целия Европейски съюз. То предвиждаше 3% данък върху приходите на интернет компаниите с глобални годишни приходи от над 750 млн. евро и облагаем доход в ЕС от над 50 млн. евро. Идеята беше да се подпомогне данъчната справедливост и да се накарат гиганти като Google, Apple и Facebook да плащат данъци във всяка държава, където извършват дейност.

Франция заедно с Германия настояваше Европейската комисия (ЕК) да приеме подобни мерки до края на тази година. Идеята обаче срещна отпор на страни като Ирландия, Чехия, Швеция и Финландия.

В момента интернет гигантите плащат данъци само на мястото, където е европейското им седалище. Затова страни като Франция и Великобритания ги обвиниха, че насочват финансовите си операции към държави като Ирландия и Люксембург, където данъчната ставка е най-ниска.

Критиците обаче се опасяват, че въвеждането на единен данък за целия ЕС може да наруши международните правила за равно третиране на дружествата по света. За да бъдат приети, данъчните реформи в Общността се нуждаят от подкрепата на всички държави членки – единомислие, което поне засега не може да бъде постигнато.
Коментари: 0