Френската икономика ще се върне на нивата преди кризата едва през 2022 г.

Прогнозата е на централната банка на страната

Френската икономика ще се върне на нивата преди кризата едва през 2022 г.

Хора чакат на опашка за посещение във Версай през уикенда

Снимка: БТА

316 ~ 2 мин. четене
На икономиката на Франция ще са необходими две години, за да се възстанови от най-лошата си следвоенна рецесия, предизвикана тази година от избухването на коронавируса, съобщи централната банка във вторник, цитирана от Reuters.

Втората по големина икономика на еврозоната се очаква да се свие с 10.3% през тази година, преди да отскочи с ръст от 6.9% през 2021 г. и 3.9% през 2022 г., прогнозира Банката на Франция.

Близо един милион работни места вероятно ще бъдат съкратени през тази година и безработицата може да се покачи до нов рекорд от 11.8% през първата половина на 2021 година.

Централната банка заяви, че перспективите могат да бъдат по-добри, ако вирусът бързо се постави под контрол. Втора вълна от инфекции обаче може да потопи икономиката с до 16% спад през тази година, последван от ръст от едва 6% през 2021 г. и 4% през 2022 г.

Прогнозите не вземат предвид потенциалното въздействие на плана за възстановяване, който правителството цели да обяви през следващите месеци.

Президентът Еманюел Макрон постави Франция под една от най-строгите блокировки в Европа в средата на март, като на практика спря голяма част от икономиката, докато на 11 май не започнаха да се премахват ограниченията.

Към края на миналия месец икономическата активност продължава да е със 17% под нормалните нива, макар и спрямо 32% намаление, наблюдавано през първите две седмици на блокировките през март, изчисли централната банка. Според бизнес проучванията активността може да се върне до под 12% от нормалните нива този месец.

Заради времето, прекарано в режим на блокиране, икономиката вероятно се е свила с 15% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, когато тя вече бе спаднала с 5.3%, изчисли още Банката на Франция.
Подкрепи Economic.bg