Германският износ удари 30-годишно дъно през април

Експортът колабира на много пазари, но най-много са паднали доставките за Франция и Италия

Германският износ удари 30-годишно дъно през април

Снимка: БТА

300 ~ 2 мин. четене

Германският внос и износ са се сринали през април, отбелязвайки най-големия си спад от 1990 г. насам. Тогава ударът беше нанесен от обединението на Западна и Източна Германия, а сега вината е на държавните мерки срещу коронавируса, които удариха и търсенето, и предлагането. Сезонно коригираният експорт се е стопил с 24% през април спрямо година по-рано, а търговският излишък се е свил до 3.2 млрд. евро, съобщава Федералната статистическа служба, цитирана от Reuters.

Анкетираните от Reuters икономисти очакваха износът да намалее с 15.6%, a търговският излишък - да достигне поне 10 млрд. евро.

Възстановяването може би вече е започнало поради разхлабването на блокадите и повторното отваряне на границите, но пътят му ще бъде дълъг, каменист и преди всичко - несигурен, особено за външната търговия“, смята Александър Крюгер, икономист от Bankhaus Lampe.

Въпреки обявения миналата седмица стимулиращ пакет в размер на 130 млрд. евро, който допълва мерките на стойност 750 млрд. евро, обявени през март, правителството очаква икономиката да се свие с 6.3% тази година. Централната банка на Германия прогнозира, че икономиката, разчитаща в голяма степен на на износа, ще намалее с около 7% тази година. Според редица икономисти пандемията ще тласне Германия към най-дълбоката рецесия след Втората световна война.

Очакванията са за бавно възстановяване на износа, а темпът му ще зависи до голяма степен от това колко бързо европейските съседи на Германия и други търговски партньори, включително Китай и САЩ, ще излязат от кризата.

Германските производители страдаха от отслабено търсене още преди избухването на заразата, която принуди бизнеса да забави обороти. Въпреки че повечето предприятия заработиха отново през май, несигурността относно развитието на пандемията все още оказва натиск върху поръчките.

Износът за Франция и САЩ падна най-много, докато този за Китай, първоначалният епицентър на заразата, започна да вижда някои признаци на възстановяване, посочва Федералната статистическа служба.

През април износът за Китай е с 12.6% надолу, а за Франция и Италия продажбите са спаднали най-много - съответно с 48% и 40%.

Подкрепи Economic.bg