FT: Кристалина Георгиева е сред топ 3 кандидатите за МВФ

Само трима събират достатъчно подкрепа

FT: Кристалина Георгиева е сред топ 3 кандидатите за МВФ

Снимка: Twitter профил Кристалина Георгиева

556 ~ 1 мин. четене
ЕС е съкратил до трима души кандидатите, които могат да заменят Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ). Това са Йерун Дейселблум, Кристалина Георгиева и Оли Рен, съобщава днес Financial Times.

Европейските преговарящи се опитват да постигнат консенсус за това кой трябва да бъде следващият управляващ директор на Фонда, опасявайки се, че ако не се постигне съгласие за единен европейски кандидат, ще се потърсят конкуренти за позицията от големите нововъзникващи пазари. Процесът по избор на приемник на Лагард трябва да приключи през октомври.

В петък френското министерство на финансите, което води преговорите в ЕС, е одобрило пет европейски имена, но не е успяло да постигне консенсус. Марио Сентено, настоящият председател на еврогрупата от Португалия, и Надя Калвиньо, испанският финансов министър, сега са изключени, според високопоставен служител, запознат с преговорите.

От останалите трима кандидати, Дейселблум е подкрепян от северните европейски страни и Германия. Бившият нидерландски финансов министър бе председател на Еврогрупата на финансовите министри в разгара на кризата в Еврозоната.

Оли Рен, финландски еврокомисар по икономиката и настоящ ръководител на финландската централна банка, има подобен профил на този на Дейселблум и вероятно ще получи подкрепата на северните държави.

Липсата на кандидати от Южна Европа предполага, че и Рен и Дейселблум няма да бъдат блокирани от опозиция от страна на Испания, Италия или Португалия.

Кристалина Георгиева, настоящият главен изпълнителен директор на Световната банка, е подкрепена от Франция, но кандидатурата ѝ ще изисква промяна в правилата за избор на шеф на МВФ, които възпрепятстват кандидатурата на управляващия директор над 65 години. Тя ще навърши 66 тази година.
Подкрепи Economic.bg