Financial Times обяви Джордж Сорос за „Личност на годината”

Обикновено изданието избира кого да награди по постиженията му през годината, но този път предвид са взети и защитаваните ценности

Financial Times обяви Джордж Сорос за „Личност на годината”

Снимка: БТА

Авторитетният британски финансов вестник Financial Times обяви Джордж Сорос за „Личност на годината”. Причината е, че подкрепяни от него медии и представители на гражданското общество в Южна Африка са попречили страната да подпише договор с Русия в сферата на ядрената енергетика. Контрактът бил определен за порочен - семейство, близко до бившия президент Джейкъб Зума, е използвало връзките си с държавния глава, за да спечели неправомерно договора за поръчката по проекта с Москва.

Британската медия обикновено избира „Личност на годината” за постижения през изминалите 12 месеца, но тази година тя награждава ценностите, които даденият човек защитава. Сорос е определен от изданието като „пазител на либералната демокрация и отвореното общество. „Това са идеите, победили Студената война. Днес те са обсадени от всички страни – от Русия на Владимир Путин до САЩ на Доналд Тръмп”, пише вестникът.

FT добавя, че в същото време милиардерът от унгарски произход е подложен на критики както в родната си страна, така и в държавата, избрал за свой дом – САЩ. „Силите на национализма и популизма нападат либералния демократичен ред, който той неуморно подкрепя. Човекът, някога описван като единственият човек с външна политика, трябва да се справя с възхода на силни личности по света и с отпора, замислен да го делегитимира”, обясняват от FT.

Самият Сорос коментира, че според него го обвиняват за всичко и че му се искало да няма толкова много врагове. Техният брой обаче му подсказвал, че се занимава с правилни неща.
Коментари: 0