Фючърсите върху кафето и захарта бележат двуцифрени ръстове

Очаква се пандемията да удари обемите на товарите и това да тласне допълнително цените на борсово търгуваните стоки

Фючърсите върху кафето и захарта бележат двуцифрени ръстове

Снимка: Unsplash

716 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Цените на борсово търгуваните суровини като шоколад и облекла се възстановяват след спадовете, причинени от пандемията, тъй като инвеститорите залагат, че икономическото възстановяване ще увеличи потребителското търсене, пише The Wall Street Journal. 

Цените на какаото, кафето и други стоки, търгувани на стоковите пазари, се оттласкват след по-ранните спадове през тази години и се нареждат сред най-добре представящите се активи. Само в рамките на последния месец фючърсите върху какаото поскъпнаха с 15%, достигайки 2448 долара за метричен тон, тези върху кафето - с 14% до 1.11 долара за фунд. Памукът и захарта също поскъпват през последните месеци, съответно с 11% и 20% от началото на март. 

Настоящата ситуация преобръща тенденцията след отчетените устойчиви понижения на цените на борсово търгуваните стоки заради затварянията на компаниите и националните мерки за ограничаване на разпространението на кроонавируса. През март фючърсите върху какаото поевтиняха със 17%, върху памука - с 18%, а върху захарта - с 27%. Цената на кафето отбеляза слаб ръст в края на март, но като цяло се сви с 15% в периода от началото на март до края на май. 

Един от ключовите фактори за необичайните едновременни ръстове в цените са продължаващите проблеми с коронавируса в страните, които са основни производители на стоките. “Голямата картина показва, че страни като Виетнам и Бразилия продължават да имат проблеми с вируса, а тревогите са, че ускоряване в ръста на броя на новозаразените може да забави доставките”, коментира Джошуа Грейвс, старши пазарен стратег в RJO Futures.

Големите доставчици като Бразилия и Индия са сред най-тежко засегнатите от пандемията страни. Бразилия е водещият производител на кафе и захар в света, а Индия - на захар и памук. Бразилските власти предупреждават, че въпреки рекордните карго товари, преминали през най-голямото пристанище в страната в Сантуш, Сао Пауло, отчетени за миналата година, 11-процентния ръст спрямо миналата година е в резултат на по-голямото търсене на соя от страна на Китай.

Въпреки това се очаква пандемията да удари обемите на товарите. „Данните от пристанището в Сантуш все още не отразяват световната здравна криза, но тенденцията е този сценарий да се промени и през следващите месеци да се покажат ефектите на Covid-19 върху някои товари“, заяви ръководителят на пристанищното управление през юни.

В подобна ситуация много инвеститори очакват, че ограниченията в доставките ще станат факт на фона на ръст на търсенето в страните, които се възстановяват от кризата. Това допълнително би могло да увеличи цените на борсово търгуваните стоки. Отслабването на долара е друг фактор, който има отражение върху цените. По-слаб долар прави по-достъпно за страните вносители да купуват стоки, ценообразувани в американска валута.

Спекулативните инвеститори, включително хедж фондовете, намалиха така наречените къси позиции към различни стоки през седмицата, приключила на 4 август, сочат данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Късите позиции в захарта са намалели с близо 10 000 договора, към какаото -  с над 7000 договора, а  към кафето са паднали с повече от 19 000 договора. Това показва, че инвеститорите очакват, че цените на тези стоки ще се повишават занапред.

Подкрепи Economic.bg