Г-20 подготвя инжекция от $5 трлн. за световната икономика

Държавите обещаха да работят със СЗО и МВФ, за да осигурят „стабилен“ финансов пакет

Г-20 подготвя инжекция от $5 трлн. за световната икономика

Снимка: БТА

2060 ~ 2 мин. четене

Лидерите на G-20 показаха единство, каквото не успяха да постиганат дори и при финансовата криза през 2008-2009 г. и се договориха да инвестират 5 трилиона долара в световната икономика с оглед на задаващата се икономическа криза. Това стана ясно след тяхната видеоконферентна среща под председателството на краля на Саудитска Арабия Салман, съобщава Reuters.

 G-20 се ангажира да направи всичко необходимо за преодоляване на пандемията, заедно със Световната здравна организация и други международни институции, заявиха лидерите на 20-те големи. Държавите  обещаха да работят с международни организации като Световната здравна организация (СЗО) и Международния валутен фонд (МВФ), за да осигурят „стабилен“ финансов пакет.

Преди срещата на върха Международният валутен фонд и Световната банка се договориха да преценят за G-20 кои страни вече не могат да поемат дълговете си и спешно се нуждаят от финансова помощ. Директорът на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че фондът е готов да предостави общия си кредитен капацитет от 1 трилион долара. По-рано тя каза, че МВФ очаква поне толкова дълбока рецесия, колкото по време на финансовата криза през 2008 г. Понастоящем председателството на G-20 се осъществява от Саудитска Арабия. Ето защо крал Салман действа като домакин на видео конференцията.

Всички са решени да възстановят доверието, да осигурят финансова стабилност и отново да засилят икономиката. Всички държави трябва да бъдат подпомагани, особено най-слабите, се казва в изявлението. Предисторията на решението - опасението, че през следващите седмици вирусът ще се разпространи и в по-бедните страни по света - много от които нямат функционираща здравна система.

G-20 освен това заяви, че „инжектира над 5 трилиона долара в световната икономика, като "част от целенасочена фискална политика, икономически мерки и гаранционни схеми“, за да притъпи икономическия спад от пандемията. Сумата е приблизително същата, каквато беше отпусната за подпомагане на световната икономика през 2009 г. Но законопроект за облекчение в САЩ обещава 2 трилиона долара фискални разходи, което е повече от два пъти по-голям ангажимент от тази криза.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза по-късно, че видеоконференцията показва „силен дух за преодоляване на всичко, което се случва“. В същото време руският президент Владимир Путин предложи създаването на специален фонд, който да финансира най-пострадалите държави.

„Може да се помисли за създаването под егидата на Международния валутен фонд на специален фонд, финансиран на първо място със средства от централните банки, емитентите на валути, включени в кошницата на МВФ. След това да се даде право на всеки член на МВФ да взема средства от дадения фонд, пропорционални на неговия дял в световната икономика, при нулева лихва и за продължителен период“.

Руският лидер подчерта, че е важно по време на кризата да бъдат създадени свободни от търговски войни и санкции зелени коридори за доставка на лекарства, храни, оборудване и технологии: „В идеалния случай трябва да въведен солидарен мораториум на ограниченията върху стоки от първа необходимост, както и на финансовите транзакции за закупуването им“, каза още той.

Коментари: 0