2019 г. с най-слабия ръст на щатската икономика в мандата на Тръмп

Той е 2.3% - доста под целта а президента за 3-4% нарастване

2019 г. с най-слабия ръст на щатската икономика в мандата на Тръмп

Снимка: БТА

368 ~ 2 мин. четене
Икономиката на САЩ продължава да расте скромно в края на 2019 г., но все пак това е достатъчно, за да поддържа рекордно дългото разрастване – единадесета поредна година.

Министерството на търговията представи днес данни, че брутният вътрешен продукт е нараснал с 2.1% между октомври и декември. През предходните три месеца нараства със същия процент. Икономистите очакваха ръст от 2% през четвъртото тримесечие, пише Business Insider.

Това доведе до ръст на БВП за цялата година до 2.3% - най-слабият процент, откакто президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност, и далеч от ръста от 3 до 4%, който администрацията му целеше. 
Увеличаването на БВП постоянно остава значително под тази цел през целия мандат на държавния глава, което подценява ключов момент от неговата програма в кампанията му за преизбиране през ноември.

Отчитането на БВП днес е първо от три такива. Втората прогноза за четвъртото тримесечие се планира да бъде публикувана на 27 февруари, след като са налични повече данни.

Продължилата 18 месеца търговска война на администрацията на Тръмп с Китай подхрани опасенията от рецесия. Въпреки че икономическите перспективи се подобриха с подписването на Фаза 1 от споразумението с Пекин този месец, икономистите не виждат тласък, тъй като в сила остават американски мита за китайски внос за около 360 милиарда долара – около две трети от общия  внос.

Бизнес инвестициите падат с 1.5% през четвъртото тримесечие. Това е третият пореден тримесечен спад и най-дългият такъв от 2009 г. През последното тримесечие бяха намалени разходите за нежилищни структури и бизнес оборудване.

Търговското напрежение е влошило доверието на бизнеса и се пренася върху капиталовите разходи. Според главните изпълнителни директори, чиято увереност остава ниска през четвъртото тримесечие след спад до 10-годишно дъно през предходното тримесечие, евентуално възстановяване няма да има скоро.

Бизнес инвестициите са под натиск от спирането на работата в Boeing този месец по проблемния самолет 737 MAX, който получи забрана за летене миналия март след две фатални катастрофи. Boeing в сряда отчете първата си годишна загуба от 1997 г. насам.

Ръстът на потребителските разходи, който представлява повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се забавя до 1.8% темп, след като през третото тримесечие се повиши с 3.2%.

Намалението на вноса през четвъртото тримесечие, отчасти заради американските тарифи за китайски стоки, компресира търговския дефицит. Търговията добави 1.48 процентни пункта към ръста на БВП за четвъртото тримесечие. Но спадът на вноса през четвъртото тримесечие доведе до това, че предприятията почти изчерпват запасите в складовете. 40-дневната стачка в General Motors също натежа, допълва Reuters.
Коментари: 0