Габриел: Новата директива ще осигури справедливо заплащане за авторите

Според българския комисар големите платформи са провели масирана анти-кампания

Габриел: Новата директива ще осигури справедливо заплащане за авторите

Снимка: Economic.bg/Архив

1128 ~ 2 мин. четене
Големите интернет платформи, които ще бъдат засегнати от промените в Директивата за авторското право в Европейския съюз, са провели огромна кампания, за да противодейтват на приемането на законовите промени, които ще ги задължат да плащат на правоносители за ползване на авторско съдържание. Това обясни еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в рамките на гражданска дискусия на тема „Европа създава: Нови възможности за европейските творци.

Основните играчи, които ще бъдат засегнати от промените, са добре познати по света платформи, които ползват авторско съдържание, като Facebook, Google News, YouTube и др.

„Казахме, че искаме нови правила, че искаме справедливо възнаграждение за нашите автори. Платформите много добре знаят какво се опитахме да направим. Затова за първи път срещнахме такава безпрецедентна кампания, насочена срещу нас“, коментира Мария Габриел. По думите ѝ тази кампания е била проведена в последните две години и половина от големите играчи в интернет индустрията, върху които директивата ще окаже негативен ефект.

Еврокомисарят допълни, че предстои в средата на април промените да бъдат гласувани от Съвета на министрите. До края на годината предстои т.нар. „техническа част”, в която трябва да бъдат фиксирани отделните критерии и детайли, така че всички страни и ситуацията в тях да бъдат взети предвид.

„Напомням, че досегашната директива датираше отпреди 20 години, когато ги нямаше голяма част от сегашните платформи. Сега за първи път платформите ще носят отговорност при разпространението на авторско съдържание. Успокоявам всички за индивидуалното ползване, защото това беше голямата кампания с фалшиви новини - няма да ограничаваме по никакъв начин индивидуалното ползване на интернет“, категорична бе Габриел.
Коментари: 0