Гърците подготвят нов протест в Атина заради името на Македония

Демонстрацията ще е на площад „Синтагма”, който се намира пред гръцкия парламент

Гърците подготвят нов протест в Атина заради името на Македония

Снимка: Twitter

1520 ~ 1 мин. четене

Само няколко дни след масовия протест в Солун срещу присъствието на термина "Македония" в евентуално решение на спора между Гърция и Македония в Солун, гърците се подготвят за още една демонстрация, съобщава Kathimerini.

Този път протестът ще продължи в гръцката столица Атина на 4 февруари. Протестиращите ще се съберат на площад „Синтагма”, който се намира пред гръцкия парламент.

Гръцката полиция заяви, че броят на участниците в неделя в Солун е бил 90 000 души, организаторите твърдят, че са били повече от половин милион или дори близо един милион. Много протестиращи пътуваха от други гръцки региони.

В светлината на масовия протест в Солун и предстоящата дългоочаквана среща между премиерите на Гърция и Македония на икономически форум в Давос, преговорите за името навлизат в критична фаза.

Зоран Заев и Алексис Ципрас ще се срещнат непосредствено след започналите с посредничеството на ООН преговори между двете страни за решаване на техния спор за името на Македония. Очаква се Ципрас да изрази готовността на правителството си за намиране на общоприемливо решение на проблема, което да е в рамките на едно съставно название за всеобща употреба.     

Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Това по неофициална информация са имената, съдържащи се в предложението на Матю Нимиц - посредникът, определен от ООН да води преговорите между Гърция и Македония за името.

Подкрепи Economic.bg