Гърците се върнаха на плажовете

Икономиката на страната е силно зависима от туризма

Гърците се върнаха на плажовете

Снимка: БТА

1672 ~ 2 мин. четене
Гърците се спуснаха към морето в съботния ден, в който достъпът до над 500 плажа бе отворен официално, бележейки усилията на властта да съживят туризма, от който зависи прехраната на мнозина в южната ни съседка. 

За много хора в Гърция това е първото стъпване на голямо обществено място след облекчаването на наложените по-рано блокади заради коронавируса. Отиването на плаж обаче е съпроводено със задължителни правила за дистанциране. На 1000 квадратни метра не се позволява събирането на повече от 40 души например, а чадърите трябва да са на разстояние поне четири метра. 

На Алимос, популярен плаж южно от Атина, хората се бяха наредили на опашка от ранната сутрин, за да се доберат до място, предава Reuters. Сред тях са и възрастни граждани, които споделят нуждата да се отпуснат навън след дългото стоене на затворено. 

На някои плажове са пуснати дронове, които летят не високо и с видокоговорители призовават за спазването на дистанция. 

Премахването на блокирането в Гърция идва в момента, когато много европейски страни предприемат подобни облекчения, опитвайки се възкресят икономиките си. Гърция отчете над 2800 инфекции с Covid-19 и 160 смъртни случая. Постепенното разхлабване на мерките, наложени в средата на март, започна от 4 май. 

Повратна точка

С население от 11 милиона души, икономиката на Гърция е една от най-зависимите в Европа от туризма. Секторът генерира около една пета от БВП на страната. 

След освобождаването на достъпа до плажовете, се очаква в следващите дни на хората да се разреши да присъстват и на църковна литургия. На 18 май ще отворят и археологическите обекти, включително Акропола. От понеделник ще е възможно и пътуването през континентална Гърция и до Крит, а от 25 май до островите.

„Това е решаваща повратна точка в нашите усилия и ние трябва да успеем“, заяви Никос Хардалиас, министър на гражданската защита на Гърция. 

В сектор туризъм се надяват да започнат да приемат обратно чуждестранните летовници през юли. „Посланието е, че Гърция е много безопасна и гостоприемна страна. Каним ги и чакаме те да дойдат, стига да спазват правилата“, коментира кметът на Алимос Андреас Кондилис.

Блокирането на Гърция, заедно със спирането на голяма част от света и повечето въздушни пътувания, вероятно ще окаже дълбок ефект върху страната, която едва започна да се възстановява след десетилетие на финансови сътресения и строги икономии. Властите очакват между 5% и 10% спад на икономическото производство през тази година и възстановяване през 2021 година.

Коментари: 0