Гърция и Турция в спор заради гръцките острови

Неразбирателството между Атина и Анкара за очертаването на границата в морето датира от 70-те години

Гърция и Турция в спор заради гръцките острови

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос изпрати ново твърдо послание към Турция на фона на все по-враждебната реторика отвъд Егейско море. Причина е скърцането със зъби на Анкара, докато гръцката армия се подготвя за военни учения в южната част на морето.

„Гърция ще защитава добре своите граници и тези на Европа”, заяви Павлопулос при посещение на военноморската база на гръцкия остров Саламина. Там той беше придружен от министъра на отбраната Панос Каменос.

Гръцкият държавен глава повтори, че в Егейско море „няма сиви зони”, към които страната му не проявява интерес. „Защитаването на международния законов ред е не просто наше право, но и дълг към международната общност”, каза Павлопулос.

Каменос призова Турция да защитава международното право и споразумения, отбелязвайки, че единственият проблем между двете страни е свързан с очертаването на континенталния шелф.

Именно точното картографиране на въпросния шелф би определило и границите на изключителна икономическа зона (ИИЗ) в Егейско море. Всички държави, независимо дали морски или континентални, имат свобода на корабоплаване, въздухоплаване, полагане на подводни кабели и тръбопроводи и други съобразени с международното право начини на използване на морето в ИИЗ.

Турско-гръцкият спор за определяне на границите на ИИЗ в шелфа на Егейско море е от 70-те години. Вероятността Гърция едностранно да определи границите на ИИЗ притеснява Турция, която не приема, че гръцките острови имат собствен континентален шелф. Гърция твърди обратното и заявява, че позицията ѝ се подкрепя от международното право. Всичко това накара Анкара да употребява враждебна реторика всеки път, когато Атина предприема ходове в морето между двете държави, какъвто е случаят с предстоящите военни учения.

Коментари: 0