Гърция отговори на заплахите на ЕС

Южната ни съседка обвинява Турция

Гърция отговори на заплахите на ЕС
272 ~ 1 мин. четене

Гърция гневно отговори на ЕС, след като Европейската комисия даде на Атина три месеца, за да предотврати изгонването на страната от шенгенската зона, пише The Guardian.

Вчера ЕК съобщи, че Атина не успява да спази задълженията си съгласно регулациите на Шенген. ЕС оказа натиск над гръцкото правителство относно притока на бежанци и мигранти и постави условие на страната да въведе по-строг контрол.

Гърция обаче отговори остро на критиката, като хвърли вината върху Турция, която обвини, че не е спазила сделката, сключена с ЕС през ноември. Като определи заплахите Гърция да бъде изолирана като неконструктивни, южната ни съседка подчерта, черновата на оценката на европейските наблюдатели е формирана по време, когато ситуацията е била много по-различна от тази два и половина месеца по-късно, пише агенция „Фокус“.

„Гърция надмина себе си в опит да спази своите задължения“, зави говорителят на правителството Олга Геровасили. По нейни думи, не е вина на Гърция, че Турция не е успяла да спре трафикантите и да ограничи притока на мигранти. „Очакваме всеки друг да направи същото“, каза Геровасили.

Подкрепи Economic.bg