Гърция отказа спасителната програма в нови провалени преговори

Еврогрупата на финансовите министри постави ултиматум до петък страната да поиска удължаването ѝ

Гърция отказа спасителната програма в нови провалени преговори
3689 ~ 3 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Преговорите между Еврогрупата на финансовите министри от валутния съюз и Гърция претърпяха нов провал, съобщава Bloomberg. Късно снощи гръцката страна неочаквано се оттегли от разговорите, отказвайки да продължи с настоящата спасителна програма.

Раздорът

Представителите на еврозоната настояха Гърция да удължи действащата програма с още шест месеца, тъй като вече е твърде късно до края на февруари да бъде разработен нов план. През това време двете страни ще могат да изработят достатъчно гъвкав механизъм за продължаване на подкрепата за южната ни съседка.

Това обаче категорично не бе прието от гръцкото правителство, което в официално съобщение заяви, че е „абсурдно“ и „неприемливо“ страната да бъде принуждавана да поиска удължаване на „безсмислените“ условия на настоящата програма. Гърция обвини и председателя на Еврогрупата и първи финансист на Холандия Йерун Диселблум, че се е отметнал от първоначалните договорки с премиера Алексис Ципрас.

Министърът на финансите Янис Варуфакис обяви, че европейският комисар по икономическа и парична политика Пиер Московиси е предложил чернова на решение, което Гърция е била готова да подпише, но Диселблум в крайна сметка ни представи различен текст.

Гърция е на ход

„Времето на Гърция наистина изтича. Това е основният фактор срещу нея“, обяви финансовият министър на Малта Едуард Сиклуна. Еврогрупата постави срок от 5 дни на страната да поиска удължаване на текущите условия.

„Дали новата програма ще бъде много по-различна от старата? Не мисля. Условията за бюджетна устойчивост ще са отново стриктни“, посочи от своя страна Диселблум по време на брифинг след края на срещата.

„Гърция не блъфира, защото няма „План Б“. Няма съмнение, че ще постигнем съгласие.“

„В историята на Европейския съюз нищо добро не е произлязло след ултиматум. Гърция търси устойчиво дългосрочно решение и няма логика да бъде принуждавана да изпълнява план, който самата тя не желае. Ние сме против мерки, които ще удължат рецесията, а искаме повече от козметични промени в спасителната програма и съвсем различна дефиниция за „гъвкавост“ от тази, която Еврогрупата предлага. Няма да прекрачим нашите червени линии. Гърция не блъфира, защото няма „План Б“. Няма съмнение, че до 48 часа Европа ще се събере и ще стигне до общо решение, за да можем да се захванем за истинската работа“, коментира Варуфакис, опитвайки да успокои обстановката след неочаквания развой.

Ами сега?

Въпреки отписването на дълг, страната дължи около 315 млрд. евро или 175% от БВП. Настоящата кредитна програма изтича на 28 февруари, а последният транш от 7,2 млрд. евро все още не е договорен. Общата стойност на спасителната програма е 240 млрд. и ако тя не бъде продължена под някаква форма Гърция по всяка вероятност няма да може да посрещне следващите падежи по дълга си и да обслужва останалите си бюджетни разходи. В допълнение на това, банковата система в страната е силно зависима от ликвидната подкрепа от ЕЦБ и гръцката централна банка. Наскоро ЕЦБ спря да приема гръцки облигации като обезпечение, а още преди изборите страховете за излизане от еврозоната предизвикаха масови тегления на депозити.

„Това е много лошо развитие за гръцките банки и бизнес. Изтичането на средства ще продължи. Губим по 400-500 милиона евро всеки ден или около 2 млрд. евро всяка седмица. Очакваме силен натиск върху акциите и облигациите днес“, посочва висш гръцки банкер пред Reuters.Подкрепи Economic.bg