Сделката за дълга на Гърция е факт

Атина се отделя от опеката на кредиторите на 20 август

Сделката за дълга на Гърция е факт

Снимка: Pixabay

Финансовите министри от страните в еврозоната се споразумяха с Гърция по отношение на дълга ѝ и излизането на южната ни съседка от третата ѝ спасителна програма. Споразумението ще позволи на Атина да се отдели от опеката на кредиторите на 20 август. 

„Имаме сделка за Гърция”, заяви малко след полунощ европейски източник след продължила повече от шест часа среща в Люксембург между министрите на финансите от еврозоната, предаде Франс прес. След това новината потвърдиха още двама източници. 

По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 млрд. евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми.

Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма за Гърция, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и че Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари. 

След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия.

Коментари: 0