Гърция се присъедини към инициативата „16+1“

По време на срещата в Дубровник беше открит Глобалният център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай

Гърция се присъедини към инициативата „16+1“
640 ~ 2 мин. четене
Вече сме 17+1. Това, което стартирахме в София, днес е факт. Това, което решихме в София за създаването на Глобалния център за партньорство, днес го отваряме символично тук. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник, коментирайки присъединяването на Гърция към инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.

Българският премиер участва в Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на Инициативата. Той, заедно с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиера на Хърватия Андрей Пленкович, откриха официално Глобалния център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай.

Борисов подчерта, че за по-малко от година след българското председателство на Съвета на ЕС, след българската среща на „16+1“ и на кметовете на страните от Централна и Източна Европа и Китай, има вече повече практически стъпки. „За съвместни проекти, за които търсим финансиране, може по модела на хърватски мост – Европейска комисия, Китай и местен бюджет, да се направи подобно за пристанищата и жп линиите Солун-Кавала-Александрополис, Бургас, Варна, Дунавска стратегия, съответно Букурещ и Белград. С колегата Виорика Данчила говорихме, те са взели решение за Зимниче-Свищов да започнем изграждането на втори мост и до десетина дни да го стартираме“, коментира Борисов пред медиите.

Той поясни, че се търсят възможности китайски компании да се включат към тези проекти чрез публично-частно партньорство или смесени компании. „Това са заемни пари. Въпросът не е за парите, а за лихвите.

Ние сме една от държавите с най-нисък външен дълг. Затова искаме да ги включим в партньорство. Търсим варианти от три места финансиране, за да имаме всичките интереси, след това да се пълнят тези пристанища с товари, тези жп линии да са натоварени, за да могат да изплатят парите“, посочи още премиерът.
Коментари: 0