Гърция пак ще използва туризма за „реанимация“ след кризата

От утре страната отново отваря границите си и ще посреща туристи

Гърция пак ще използва туризма за „реанимация“ след кризата

Снимка: Pixabay

Всяка сутрин Майкъл Ермогенис напуска къщата си в Оя, Санторини, за да разхожда кучето си. Известните куполовидни църкви на живописния остров и гледката към залеза помогнаха да привлекат повече от два милиона посетители за миналата година.

Месеци наред той може да обикаля мраморните пътеки по цял ден и едва вижда друг човек, тъй като пандемията на коронавирус спря туризма. Но в понеделник всичко е готово да се промени, тъй като Гърция отново отваря границите си с цел да започне своя туристически сезон.

Обикновено тълпите и движението на Санторини са толкова забързани, че може да отнеме на Майкъл до час, за да го напусне. Броят на туристите нарастваше толкова много, че ЕС предупреди, че се излага „бъдещето на дестинацията в риск“.

"Просто е невероятно", казва той. "Чувствам се, че съм получил ключовете от Дисниленд. Но в същото време знам, че това не е направено в моя полза. Това е голяма глобална катастрофа“.

Може ли Гърция да изобрети своя туристически модел?

Спирането на глобалните пътувания се оказа пагубно за средиземноморска страна като Гърция, където туризмът създава до 30% от икономическата продукция и е отговорен за всяко 1 от 5 работни места.

Тя посрещна рекордните 33 милиона посетители миналата година и за много острови туризмът наистина е основният източник на заетост в частния сектор.

Някои жители на острова сега се чудят дали това може да бъде възможност за преминаване към по-устойчив туристически модел.

„В момента свръхтуризмът се изпари“, казва Майкъл Ермогенис. Преди това той беше толкова разтревожен от броя на посетителите, че започвал кампания „Спасете Оя“, издигайки табели около селото, молейки туристите да се отнасят по-добре с природата и околността.

„Въпросът е колко бързо това ще стане въпрос отново, ако властите не се опитат да направят нещата по по-обмислен и стратегически начин?“.

Гърция започва втората фаза от утре, позволяваща международни полети до летището в Солун досега само Атина беше отворена. Полетите се възобновяват от голяма част от Европа, Израел, Япония, Австралия и Нова Зеландия:

Пристигащите по въздух от 29-те държави, които се смятат за нискорискови - ще бъдат подложени на случайни тестове за Covid-19

Пристигащите от някои европейски страни, които се смятат за с по-висок риск, включително Белгия и Обединеното кралство, ще бъдат подложени на задължителни тестове. Отрицателният резултат ще изисква седмица под карантина, две седмици ще е за положителен резултат.

Пристигането от сухопътните граници е разрешено от Албания, Северна Македония и България. Хората от тези държави също са подложени на произволни тестове.

От утре сезонните хотели могат да се отварят отново.

На близкия остров Миконос, известен със своите партита и посетители на знаменитости, Стейси Харис-Папайоану признава, че се е радвала, че по плажовете до голяма степен е само тя.

„Но колкото и хубаво да е, не можем да плащаме сметките си с пясък“, смее се тя и обяснява, че печели доходите, като отдава жилища под наем на сезонни работници.

Круизните кораби са били едно от най-големите оплаквания на островитяните, казва тя.

"Всеки един ден може да имаме седем от тях да се появят наведнъж и на острова стъпват допълнителни 20 000 души в рамките на час", казва тя. От години тя и други призовават пристигането на такива кораби да се забрани и регулира повече, пише BBC.

Как туризмът помогна за изграждането на съвременна Гърция

Туризмът се използва от последователните гръцки правителства като средство за реанимиране на страната след кризи.

 

След като военната диктатура превзема властта при преврат през 1967 г., фокусът се насочва към масовия туризъм и продължава, след като пада през 1974 г.

Туризмът също помогна на Гърция да се възстанови от финансовата си криза, въпреки че мнозина твърдят, че тя не е била управлявана правилно.

„Все още липсват конкретни политики по отношение на туристическите потоци“, казва проф. Ефтимия Сарантаку от университета в Западна Атика.

"Една от основните слабости е, че правителствената структура не дава правомощия на регионалните власти да управляват и регулират туризма на местно ниво."

Може ли Гърция да използва пандемията за промяна?

Друго оплакване в Гърция е, че прекаленото разчитане на туризма е довело до потоп от нискоквалифицирани, лошо платени сезонни работни места.

"Това е индустрия, в която работят много жени, мигранти и млади хора по целия свят", казва Кристина Замопукос от катедрата по изследвания на туризма в университета Mid Sweden.

„Това е сектор, който не е високо ценен или платен поради неговата връзка с феминизирани умения, като почистване, обслужване и грижа за другите.“

Други дестинации, които по-рано страдаха от свръх туризъм, като Венеция и Амстердам, вече декларират, че използват пандемията като възможност за въвеждане на по-устойчиви модели.

Досега гръцкото правителство не е направило подобни стъпки.

За момента много островитяни са фокусирани върху това дали могат да получат доход и да избегнат втора вълна от вируса. Но те ще трябва предпазливо да гледат как старите проблеми се връщат.

 

 

Коментари: 0