„Газпром“ достави първия „зелен“ втечнен природен газ за Европа

Получател на товара е Shell Global

„Газпром“ достави първия „зелен“ втечнен природен газ за Европа

Снимката е илюстративна

Снимка: Gazprom

„Газпром“ направи първата доставка на въглеродно неутрален, или т.нар. „зелен“ втечнен природен газ (LNG) за Европа, съобщава „Интерфакс“, позовавайки се на съобщението на получателя на товара - Shell Global LNG. Товарът е доставен от танкера LNG Megrez, който пристигна на терминала Dragon в Уелс от Мурманск. Там партида газ от централата за втечнен природен газ Ямал беше натоварена върху него.

Shell доставя въглеродно неутрален LNG от средата на 2019 г. Сред "зелените" получатели са японския Tokyo Gas, корейската GS Energy, тайванската CPC и най-големият вносител на LNG в Китай, CNOOC.

Още миналата седмица стана ясно, че „Газпром“ се готви да започне да доставя "зелен" втечнен природен газ на потребителите, каза Павел Седов, ръководител на отдела за износ на втечнен природен газ в "Газпром експорт".

„Няма много въглеродно неутрални доставки на LNG в света и тук също правим първите си стъпки. И бих искал да благодаря на Shell за конструктивния подход на партньорство, който ни помага да се озовем в този сегмент. В близко бъдеще ще доставим на Европа първия си напълно неутрално въглероден LNG за Европа. Това ще бъде определено постижение и първата стъпка към изграждането на по-екологично ориентирано портфолио от газови продукти", каза той по време на представянето на доклада на Shell перспективи за развитие на пазара на LNG.

Коментари: 0