Горанов представи данъчните планове на ГЕРБ

В икономическата си програмата управляващите залагат 1000 лева минимална заплата и 2000 лева средна

Горанов представи данъчните планове на ГЕРБ

Бившият финансов министър Владислав Горанов се включи открито в предизборната кампания на ГЕРБ по време на представянето на данъчната програма на партията пред Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) днес. Той посочи, че ГЕРБ не възнамерява да прави каквито и да било промени по данъчната система в България, дори синдикатите да настояват за такива.

„За нас сегашният модел на данъчна система се е доказал като работещ и особено в период на икономически последствия от пандемията не смятаме, че в следващите няколко години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика“, обяви Горанов.

Той допълни, че предложението на КНСБ за въвеждане на необлагаем минимум е добро и по-нататък може и да излезе „на дневен ред“. „Предложението е свързано с намаляване на данъци, но много други политически партии анонсират дебат за въвеждане на прогресивно облагане, което неминуемо означава поне удвояване на данъците за средната класа – нещо, което според нас в период на икономическо възстановяване и растеж е неподходяща и неправилна мярка“, заяви бившият финансов министър в отговор на заявките на БСП за въвеждане на прогресивното облагане.

Това е първата официална поява на бившия финансов министър, след като през лятото на 2020 г. той подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Тогава постовете си напуснаха още вътрешният министър Младен Маринов, който сега е водач в 26 МИР София-област и икономическият Емил Караниколов.

Горанов уточни, че „скоро ще анонсираме пълната програма на ГЕРБ“, което означава, че той работи по изграждането на цялостната програма. Събитието днес е „първи анонс в комуникацията между КНСБ и ГЕРБ“, допълни бившият финансов министър.

По време на събитието присъстваха и действащи министри и водачи на листи на ГЕРБ. Социалният министър Деница Сачева обяви, че в програмата си ГЕРБ залага 1000 лева минимална заплата и 2000 лева средна, както и нов модел за ежегодна актуализация на пенсиите за над 2 милиона пенсионери. Тя добави, че България се готви да влезе в еврозоната през 2024 г., но всъщност това действие зависи основно от мнението на останалите страни членки във валутния съюз.

Коментари: 0