„Газпром“ предупреди, че „Северен поток 2“ може да бъде спрян

Енергийната компания посочочва като причина политически натиск

„Газпром“ предупреди, че „Северен поток 2“ може да бъде спрян

Снимка: Nord Stream

„Газпром“ предупреди, че проектът „Северен поток 2“ може да бъде отложен или спрян поради възможни затруднения, съобщава Reuters, позовавайки се на проспекта за пласиране на еврооблигации. Енергийната компания посочи политически натиск е сред подобни трудности. Вчера ТАСС съобщи с позоваване на проспекта, че „Газпром“ възнамерява да завърши строителството на газопровода "веднага щом стане разумно възможно".

„При изпълнението на нашите големи международни проекти, като газопровода „Северен поток 2“, сме се сблъсквали и може да продължим да се сблъскваме с рискове, свързани с промяна в политическата ситуация в различни региони, свързани с такива проекти. При изключителни обстоятелства, включително поради политически натиск, такива промени могат да доведат до спиране или прекратяване на проекта“, - се казва в изявление.

Официален представител на Министерството на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия обяви, че на 19 януари САЩ ще наложат санкции на руския кораб, участващ в завършването на газопровода „Северен поток 2“. Преди това германският вестник Handelsblatt, позовавайки се на източници, съобщи, че Вашингтон възнамерява да наложи санкции срещу руския тръбопровод "Фортуна" и неговия собственик KBT-Rus LLC.

След като европейски кораби отказаха да участват в проекта под заплахата от американски санкции, два руски тръбопроводи „Академик Черски“ и „Фортуна“ бяха изпратени да завършат изграждането на „Северен поток 2“. И двата кораба получиха разрешителни за работа. Следващата работа трябваше да започне на 15 януари 2021 г., но операторът „Северен поток 2“ отложи изграждането на тръбата.

Коментари: 0