Още индустрии заплашват Лондон с протести

Новите транспортни правила и хаосът по границите унищожават пазарите на британския бизнес

Още индустрии заплашват Лондон с протести

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британската месна индустрия предупреди властите, че новите транспортни правила и хаосът по границите ще принуди и тях „да изразим мнението си публично“. Усложнената бюрокрация, която стана факт след търговското споразумение между ЕС и Великобритания, спря голяма част от трансграничните потоци от месо – дори при рязко намаляване на обема, заявиха от индустрията пред Reuters.

В опит да облекчат системите по митниците британските компании за месо решиха да намалят обема, който изпращат към ЕС и Северна Ирландия с около 20%. „Решението обаче се отнасяше за първите две седмици на януари, за да облекчим максимално работата на службите. Но въпреки компромисът, който направихме, ситуацията е катастрофална и ние губим пазарите си“, поясняват от Британската асоциация за преработка на месо (BMPA).

Организацията твърди, че потокът от камиони по границите ще става все по-голям, тъй като „не само нашата индустрия работи с намален обем“. Те предупреждават, че в следващите дни ситуацията ще стане още по-сериозна и правителството трябва да вземе спешни  мерки.

„Настоящата митническа и сертификационна система на хартиен носител е реликва“, казва Ник Алън, който е ръководител на BMPA. Според него трябва моментално осъвременяване на системите и работата на служителите.

Доставчиците на месо вече са върнали голяма част от товарите си, след като европейските клиенти са ги отказали заради голямото закъснение.

Припомняме, че вчера Лондон беше заринат от развалена риба, след като пoвeчe oт 20 ĸaмиoнa, пълни c чepyпĸи oт миди и застояли морски дарове, бяха паркирани по yлицитe нa Лoндoн в близocт дo пapлaмeнтa и peзидeнциятa нa пpeмиepa Бopиc Джoнcън. Протестът, който беше организиран от транспортните фирми и производителите на риба беше с ясни изисквания за „по-бързо работещи системи по границите“.

 

Коментари: 0