GECAS отмени поръчка на 69 самолета Boeing 737 MAX

Производството на самолета спря преди 4 месеца, проверките продължават

GECAS отмени поръчка на 69 самолета Boeing 737 MAX

Снимка: Wikipedia

736 ~ 1 мин. четене

Големият американски авиационен лизингодател GECAS (GE Capital Aviation Services) отмени поръчка на 69 самолета Boeing 737 MAX, съобщиха специализираните световни авиационни медии. В същото време компанията продължава поддържа други, по-стари поръчки за доставка на 82 самолета от същия тип. В момента GECAS притежава 29 машини Boeing 737 MAX. Така общото количество поръчки за този тип самолет падна под 4000 броя.

Припомняме, че от януари компанията Boeing спря производството на модела 737 MАХ – до приключването на проверките от страна на Федералната авиационна администрация на САЩ – FAA. Причината за тях бяха двете тежки авиокатастрофи с този тип машини на индонезийска и етиопска авиокомпании, при които загинаха общо над 340 души. Според последните изявления от централата на Boeing в Сиатъл пътниците ще могат да пътуват в самолетите от този модел не по-рано от втората половина на тази година.

Що се отнася до GECAS – това е една от най-големите авиационни лизингодателни компании в света с близо 30годишна история. Тя притежава над 1700 самолета и хеликоптера от всякакъв тип, които отдава на лизинг по всички континенти. След клиентите на GECAS бяха бившият ни национален авиопревозвач „Балкан“, а също и други български авиокомпании.

Подкрепи Economic.bg