Германия е съгласна да подкрепи финансово летищата

Авиокомпанията и летищните оператори са в тека ситуация заради сриващите се потоци от пътуващи

Германия е съгласна да подкрепи финансово летищата

Снимка: БТА

224 ~ 1 мин. четене

Германия се съгласи в петък да предостави повече финансова помощ на летищата си, за да се опита да спаси работни места и да запази инфраструктурата. Въздушният транспорт, и съответно летищните оператори по света, бяха сред най-силно засегнатите сектори от пандемията от Covid-19, пише Reuters.

Берлин ще обсъди с държавите финансовите възможности за летищата през следващите две седмици, се казва в съвместно изявление на правителството и представители на авиационната индустрия, видяно от Reuters преди авиационната среща в Берлин.

„Необходими са допълнителни съвместни усилия от федералното и щатското правителство, за да се осигури икономическата основа на летищата в средносрочен план“, се казва в документа.

Спадът на броя на пътниците означава, че 25-30% от приблизително 180 000 работни места на летищата в Германия са изложени на риск, каза по-рано министърът на транспорта Андреас Шеуер пред радио Deutschlandfunk.

Отдавна закъснялото ново летище в Берлин бе отворено миналата събота, точно когато авиационната индустрия се бори с колабиращото търсене. Не се очаква то да реализира достатъчно приходи, за да изплати дълговете си.

Германската авиоиндустрия поиска помощ до 1 млрд. евро, за да покрива разходите за поддържане на летищата отворени, дори когато трафикът почти го няма. В документа не се споменава тази сума, пише Reuters.

Подкрепата за европейския авиационен сектор варира в различните държави, като най-голям принос имат Германия и Франция чрез спасителни мерки за Lufthansa и Air France-KLM, според проучване в Journal of Air Transport Management.

Подкрепи Economic.bg