Тръмп може да загуби нещо повече от президентството

Ако Тръмп действително загуби президентската надпревара, от януари 2020 г. той ще трябва да намали хапливата реторика

Тръмп може да загуби нещо повече от президентството

Снимка: Unsplash

4253 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Тръмп може да загуби нещо повече от президентството този януари – развръзка, която изглежда все по-вероятна след историческия обрат от последните часове. Twitter потвърди, че ако се раздели с поста, той вече няма да получава специално отношение като „достоен от новинарска гледна точка човек“.

социални мрежи и изборите в САЩ

Политиката на социалната мрежа предпазва определени потребители от спирането или забраната на техните акаунти при нарушаване на правилата. В тази привилегирована група влизат например длъжностни лица на избираеми постове, които имат по над 250 000 последователи. Заради специалния им публичен статут, те се пощадени от по-строгите наказания на Twitter, в случай на неспазване на нормите.

Ефектът от тази мярка може да се проследи лесно в изминалите седмици назад, през които блогинг платформата смекчи реакцията си спрямо поведението на Тръмп. Вместо да премахне, Twitter само заглуши 12 публикации на президента, в които той без доказателства поставя под съмнение демократичния процес.

Сега обаче компанията потвърди, че тази политика на специално отношение няма да важи, ако президентът сдаде поста си. Социалната мрежа проявява известен толеранс към настоящи, но не и към бивши държавни служители, обясняват от Guardian. Това означава, че в скоро бъдеще Тръмп може би ще трябва да започне да спазва общите правила.

Така, ако той действително загуби президентската надпревара, от януари 2020 г. ще трябва да намали хапливата реторика. В противен случай може да се сбогува с възможността да влияе пряко с мнението си на своите последователи в Twitter.

Подкрепи Economic.bg