Германия въвежда задължителни квоти за жени в управлението на компаниите

Това е „историческа стъпка” за жените в Германия, според членове на кабинета

Германия въвежда задължителни квоти за жени в управлението на компаниите

Снимка: Unsplash

5930 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германските депутати се споразумяха, че жените ще имат повече право на глас при управлението на най-големите компании в страната, пише The Guardian. До „историческата стъпка” се стигна след като преговарящите в коалицията на канцлера Ангела Меркел постигнаха споразумение относно квотите в управителните съвети.

Този ​​пробив е велик. Слагаме край на заседателните зали без жени в големите компании. Даваме пример за устойчиво и модерно общество. Ние използваме целия потенциал на страната ни, за да могат най-добрите в смесените отбори да бъдат по-успешни", заяви Франциска Гифи, федерален министър по въпросите на семейството, възрастните хора и жените в Германия.

Коалиционният комитет се съгласи късно в петък, че управителните съвети на регистрирани компании и фирми с над 2000 служители, в които синдикатите имат места в надзорния съвет, ще бъдат обект на квоти за пола. Компаниите с повече от три места в управителния съвет ще трябва да заделят едно на жена. Компании без жени членове на борда ще бъдат изправени пред санкции, освен ако не посочат основателна причина, пише Bloomberg.

Система от доброволни ангажименти за равенство между половете в бордовете на компаниите, в сила от 2015 г., не даде резултати, пише Financial Times.

Ръководителите на коалицията все още трябва да подпишат споразумението, което ще се случи следващата седмица. Решението на кабинета ще бъде взето, след като министерствата изготвят законопроект и федералните щати и социалните партньори бъдат изслушани.

„Квотата за жени за членове на борда в по-големи компании е важна стъпка по пътя към равенство и равни възможности в Германия“, каза Марсел Фрацчер, ръководител на базирания в Берлин икономически институт DIW.

Но германските бизнес групи ще бъдат ужасени от сделката, допълва FT. Те твърдяха, че квотата представлява неоправдана намеса във вътрешните работи на компаниите и че липсват подходящи жени-кандидати за висши управленски роли.

Решението „за равенство” идва, след като неотдавнашно проучване установи, че представителството на жените във висшия мениджмънт в германските компании изостава от аналозите в конкурентни големи икономики.

Жените съставляват 12.8% от управителните съвети на 30-те най-големи германски компании, включени в списъка на индекса Dax със сини чипове, според проучване от септември на шведско-германската фондация AllBright. Цифрата се сравнява и изостават от тези в САЩ - 28.6%, във Великобритания - 24.5% и във Франция - 22.2%.

Подкрепи Economic.bg