Мъск разказа как си представя хората да живеят на Марс

Космическата компанията на милиардера SpaceX работи по изграждането на постоянно селище на червената планета

Мъск разказа как си представя хората да живеят на Марс

Снимка: Pixabay

2966 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Основателят на Tesla Inc и Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) Илон Мъск сподели своята визия за цивлизация на Марс. В поредица от няколко туита той разказа повече за идеята си, в която се надява да засели Марс с милиони души до 2050 г., пише Business Today.

Първоначално животът ще бъде в стъклени куполи, но ще се наложи да тераформираме Марс, за да приспособим планетата към нуждите ни”, споделя Мъск.

Тераформирането е хипотетичен процес на умишлено модифициране на атмосферата, топографията и други характеристики на планетата, за да я направи обитаема. На Марс това може да включва взривяване на полюсите с ядрено оръжие, за да се стопят ледените шапки и да се ускори затоплянето, за да е удобно за хората да живеят там.

През 2014 г. Мъск за първи път предложи тераформинг като жизнеспособен начин за ускоряване на процеса човешката цивилизация да живее на Марс, но не срещна подкрепа.

В момента SpaceX, работи за изграждането на постоянно човешко селище на Марс със своята ракета Starship, която е комбинация между ракета и космически кораби за многократна употреба. В момента тя се разработва в базата на компанията в Южен Тексас.

SpaceX също планира да използва Starship за мисии до Луната през 2022 година.

 

Подкрепи Economic.bg