\"Германия иска Grexit, за да стресне французите\"

Янис Варуфакис, бивш финансов министър на Гърция

Цитат на деня:

\

Снимка: БГНЕС

Германия иска Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната, за да стресне Франция и да я накара да приема модела й на дисциплинарна еврозона. Това заяви бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от Франс Прес.

По думите му германският министър на финансите ВолфгангШойбле иска излизане на Гърция от еврозоната, или Грекзит, за да „изясни нещата по един или друг начин“.

„Убеден съм, че германският финансов министър иска Гърция да бъде изхвърлена от общата валута, за да изкара акъла на французите и да ги накара да приемат неговия модел на дисциплинарна еврозона“, казва Варуфакис, който подаде оставка в понеделник.

„Откакто СИРИЗА дойде на власт, „голямо мнозинство в Еврогрупата, под влиянието на Шойбле, прие Грекзит като предпочитано решение или оръжие срещу нашето правителство“, добавя бившият финансов министър. Той смята, че ако страната му напусне еврозоната, това ще отнеме повече от година.

„Грекзит ще бъде еквивалент на обявяване на рязко обезценяване над 18 месеца предварително: рецепта за ликвидация на гръцкия капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства“, допълва още той.

Коментари: 0