Шефът на Бундесбанк избран за втори мандат

Вайдман остава и потенциална кандидатура за шеф на ЕЦБ след изтичането на мандата на Марио Драги

Шефът на Бундесбанк избран за втори мандат

Йенс Вайдман

Снимка: Wikipedia

Германският кабинет даде зелена светлина за втори 8-годишен мандат на управителя на Бундесбанк Йенс Вайдман, съобщи Ройтерс.

Това решение го задържа сред имената за възможен наследник на шефа на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, коментира агенцията.

Най-висшият пост в ЕЦБ ще стане достъпна в края на октомври, когато изтича мандатът на Драги, но управителят на Банката на Франция Франсоа Вилрой дьо Гало се счита за водеща кандидатура.

Вайдман е твърд поддръжник на паричната политика и през 2012 г. той беше единственият в ЕЦБ, който се противопостави на предлагането на помощ на страните от еврозоната във финансово затруднение чрез покупка на облигации.

Първият му мандат изтича в края на април 2019 г., а решението на кабинета му дава възможност да остане за втори мандат. Преди да поеме поста в Бундесбанк през 2011 г., Вайдман беше съветник на канцлера Ангела Меркел по икономическата политика.

Перспективата 50-годишният Вайдман да наследи Марио Драги в ЕЦБ обаче е спорна сред 19-те държави-членки на еврозоната, като някои от южноевропейските страни традиционно се противопоставят на идеята за работа на немски език. Други, включително и Австрия, обаче, го подкрепят открито.

Все пак, въпреки предишните конфликти, италианският министър на икономиката отвори вратата миналата година за кандидатурата на Вайдман, като заяви, че миналите разногласия не трябва да оказват влияние върху решението.

Наследникът на Драги вероятно ще бъде назован едва след изборите за Европейски парламент през май. Това решение се вписва в пакета от нови назначения, който включва и длъжностите на ръководителите на Европейската комисия и Съвета, пише Ройтерс.
Коментари: 0