Германия отказа да освободи „Северен поток 2“ от регулациите на ЕС

Причината за отказа е, че проектът не е реализиран в поставения срок

Германия отказа да освободи „Северен поток 2“ от регулациите на ЕС
1872 ~ 1 мин. четене

Германската федерална мрежова агенция отказа да освободи „Северен поток-2“ от правилата на газовата директива на ЕС. Причината за отказа е, че проектът не е реализиран до 23 май, което беше условие за отстраняването му от ограничителните правила, пише „Комерсант“. Официално решението на регулатора трябва да бъде публикувано по-късно днес. 

От компанията оператор на газопровода посочват, че концепцията за „завършване на проекта“ трябва да се разглежда по-широко, отколкото просто от гледна точка на строителните и техническите процеси. Според Nord Stream 2 трябва да се вземе предвид фактът, че до влизането в сила на новите правила вече са направени милиарди инвестиции, като се вземе предвид предишната правна ситуация.

По-конкретно директивата изисква морските тръбопроводи, идващи в страните от ЕС, да спазват изискванията за разделяне на дейностите за доставка и транспортиране на газ, както и за достъп от трети страни. За Nord Stream 2 AG това може да означава, че тръбопроводът може да бъде натоварен само наполовина.

Възможно е Nord Stream 2 AG да внесе опровержение срещу решението на регулатора във Върховния поземлен съд на Дюселдорф.

Подкрепи Economic.bg