Българската икономика вече се задавя от коронавируса

Регистрираният днес ръст за първите три месеца на 2020 г. е най-слабият от пет години насам

Българската икономика вече се задавя от коронавируса

Снимка: Unsplash

4295 ~ 2 мин. четене

Брутният вътрешен продукт на България през първото тримесечие на 2020 г. е нараснал с 2.4% на годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ), които са най-ранната картина на икономиката ни в условията на епидемията от Covid-19. Правителствените мерки срещу разпространението на вируса засегнаха производството и търговията у нас и по света. 

Сега регистрираният процент на практика представлява сериозно забавяне спрямо последното тримесечие на 2019 г., когато експресните данни отчетоха 3.5% ръст, а ревизираните го свалиха съществено до 3.1%. А регистрираният днес процент е невиждан от 2015 г., като трябва да се има предвид, че НСИ отчита период, в който българската икономика беше пряко засегната от затварянето само половин месец. За второто тримесечие икономистите очакват още по-силен удар, а за цялата 2020 г. прогнозите на различните институции варират между спад от 3 до 7%.

През първите три месеца от началото на годината коронавирусът се установи в Европа и прекъсна търговията ни с големи партньори като Италия и Сърбия. Редица европейски страни също отчетоха икономическо забавяне, а Франция дори официално влезе в рецесия (бел. р. - две поредни тримесечия със спад на БВП). Впоследствие заразата навлезе и в България, заради което на 13 март бе въведено извънредно положение. То наложи затваряне на редица търговски обекти и доведе до спиране на дейността в заводи от международно значение.

Както и през предишните тримесечни периоди на 2019 г., и сега българската икономика се движи основно от крайното потребление. В сега представените данни липсват детайли за отделните компоненти на този показател – дали разходите на домакинствата, или на правителството, са нараснали повече. Такива ще има с предварителните данни на 4 юни.

Най-съществен спад се отчита в размера на общите инвестиции у нас, които са надолу с 5.3% през първото тримесечие на 2020 г. Износът на стоки и услуги расте с 1.1% главно заради месеците януари и февруари, докато вносът на стоки и услуги намалява с 0.6%. Ако експресните данни бъдат потвърдени и при ревизията, това ще е първото тримесечие досега от кризата с толкова много минуси.

Епидемията от коронавируса се очаква да доведе до рецесии в страни от целия свят. Според песимистичната прогноза на правителството от месец март се очаква българската икономика също да влезе в рецесия и да се свие с 3% през 2020 г. Европейската комисия обаче е на мнение, че икономиката ще се срине с цели 7.2% тази година, а Световната банка, Международния валутен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозират спад между 3.7% и 5%.

Коментари: 0