МОК ще финансира национални комитети заради отменената Олимпиада

Международният олимпийски комитет заделя общо 800 млн. долара по повод отмененото събитие

МОК ще финансира национални комитети заради отменената Олимпиада

Снимка: Unsplash

180 ~ 1 мин. четене
Международният олимпийски комитет (МОК) задели 800 млн. долара, за да помогне за „тежкото“ финансово въздействие от отлагането на Токио 2020, предава BBC.

Организаторите ще получат 650 милиона долара, след като летните Игри бяха отложени с година заради пандемията Covid-19. Останалите 150 млн. долара ще бъдат разпределени в заеми за международни спортни федерации и национални олимпийски комитети, имащи проблеми с паричния поток.

Президентът на МОК Томас Бах каза още, че ще има съкращения. „Ситуацията изисква компромиси, изисква жертви от всички“, каза германецът.

Бах отказа да спекулира дали ще има по-нататъшно забавяне или отмяна, ако ваксина срещу Covid-19 не бъде намерена преди събитието през следващата година. Засега то е насрочено за провеждане между 23 юли и 8 август 2021 г.

„Има една година и два месеца, така че е твърде рано да се правят каквито и да било изводи“, коментира той. 

Изпълнителният директор на Олимпийските игри Кристоф Дуби определи работата по осигуряване на местата за състезание, олимпийското село на спортистите, медийните съоръжения и хотели като „изключително трудна“, но каза, че е „свършена добре“.

Коментари: 0