Горанов предлага да има държавни бензиностанции

Целта на държавата е да осигури \"максимално ниски цени\" на горивата за гражданите и бизнеса

Горанов предлага да има държавни бензиностанции
13244 ~ 1 мин. четене

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“, чийто принципал да е министърът на икономиката. Това става ясно от официално съобщение на МФ. Една от целите на това дружество ще е в следващата една година да изгради бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии.

Идеята на ведомството, управлявано от Владислав Горанов, е със създаването на новата държавна структура да „подобри конкуренцията на пазара и да се осигурят максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“. „С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители“.

От предложението става ясно още, че бензиностанциите ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

„Държавна петролна компания“ ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. „Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство“, пишат още от МФ.

Коментари: 0