САЩ искат да променят външната политика на ЕС чрез мита за колите

Вашингтон иска от Лондон, Париж и Мюнхен да променят поведението си спрямо Иран

САЩ искат да променят външната политика на ЕС чрез мита за колите

Снимка: БТА

492 ~ 1 мин. четене

Германският министър на отбраната и председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер призна, че САЩ са в готовност да наложат по-високи мита за внос на автомобили от Европейския съюз, предава AFP. Тя разкри също, че Вашингтон е демонстрирал готовност за налагането на 25-процентовите тарифи, ако страните от ЕС продължават да подкрепят споразумението за ядрената програма на Иран от 2015 г.

„Това изявление или заплаха, както искате го определете, е налице", подчерта Анегрет Крамп-Каренбауер на пресконференция в рамките на посещение в Лондон.

САЩ целят да принудят Великобритания, Франция и Германия да обвинят официално Иран в нарушение на ядреното споразумение от 2015 г. Страната обяви в началото на януари, че няма да го спазва. В изявление от тази седмица трите европейски страни заявиха, че все още искат сделката да се запази и затова не се присъединяват към кампанията на САЩ за упражняване на максимален натиск върху Иран.

Всички предишни заплахи на Тръмп за налагане на мита върху вноса на европейски автомобили са били свързани с желанието му за получаване на по-добри условия за Вашингтон, докато това е първият случай, в който САЩ използват тази заплаха, за да променят външната политика на ЕС, пише Al Jazeera.

Днес президентът на Иран Хасан Рохани заяви по националната телевизия, че сега страната обогатява уран в по-големи обеми, отколкото преди сключването на ядрената сделка през 2015 г. По думите на френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан при липса на ядрено споразумение е възможно в рамките на 1-2 години Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Коментари: 0