Германия остава с най-големия излишък по текущата сметка в света

През 2019 г. плюсът на страната се оценява от Ifo институт на близо 300 млрд. долара

Германия остава с най-големия излишък по текущата сметка в света

Снимка: БТА

Излишъкът по текущата сметка на Германия за 2019 г. остава най-големият в света въпреки търговското напрежение. Данните са на икономическия институт Ifo, а според Reuters те ще разпалят нови критики срещу консервативната фискална политика на канцлера Ангела Меркел.

Според оценките на Ifo излишъкът по текущата сметка, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, възлиза на около 293 млрд. долара през 2019 г., пише Reuters. За четвърта поредна година Германия е държавата с най-голям показател света, а Япония е следващата с излишък по текущата сметка на стойност 194 млрд. долара.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия от години настояват Германия, най-голямата икономика в Европа, да направи повече за повишаване на вътрешното търсене и вноса като начин за намаляване на глобалните икономически дисбаланси и стимулиране на растежа на други места.

След избирането си президентът на САЩ Доналд Тръмп също разкритикува експортната сила на Германия.

Излишъкът по текущата сметка на държавата се дължи най-вече на факта, че тя изнася много повече, отколкото внася. 

"Гордеем се с нашите автомобили и така трябва да бъде", каза Меркел през миналата година, но добави, че много от тях са направени в САЩ и изнесени в Китай.

Икономистът на Ifo Кристиан Грим каза, че германският излишък се е увеличил миналата година с почти 16 млрд. евро до около 7.6% от брутния вътрешен продукт (БВП). „По-силният износ за САЩ поради по-силната обезценка на еврото и увеличения износ към Обединеното кралство, където търсенето се възстанови до известна степен през втората половина на годината, доведе до рязко повишение на общия немски износ“, каза той.

За сметка на това вносът се увеличи много слабо през лятото на 2019 г. - продължаващата индустриална рецесия в Германия силно ограничи импорта на междинни стоки.

Европейската комисия смята излишък по текуща сметка от 6% за устойчив в дългосрочен план, измерен с размера на икономиката на дадена държава.
Коментари: 0