Германска банка заведе дело срещу ЕЦБ

L-Bank иска да остане под германския надзор, заради високите разходи по новите си евро регулации

Германска банка заведе дело срещу ЕЦБ
276 ~ 2 мин. четене

Германска банка заведе дело срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит да избегне нейния надзор, пише MarketWatch. Това е първото предизвикателство от правен характер пред новата роля на финансовата институция.

През месец ноември, предходната година (2014) ЕЦБ пое директния надзор над 120 от най-големите европейски банки, отнемайки отговорността от националните надзорни органи като в случая това са германската Комисия за финансов надзор BaFin и Централната банка на Германия. Ролята на ЕЦБ среща неудобрението на политиците и по-малките банки, които се опасяват от допълнителните регулаторни разходи.

Банката за развитие Landeskreditbank Baden-Württemberg (L-Bank) заведе дело в Европейския съд в опит да оспори поставянето й под директния надзор на ЕЦБ. L-Bank обвинява банковия надзор в еврозоната за високите бюрократични разходи.

Делото е заведено на 12 март, е най-радикалният ход на европейската банка срещу надзора на ЕЦБ. Мнението на L-Bank е, че по-високите разходи, свързани с надзора на ЕЦБ, ще подкопаят способността й да подкрепя местни домакинства и предприятия.  Вместо това от банката искат да бъдат надзиравани от BaFin и Бундесбанк, което според L-Bank е правилното решение, имайки предвид локалния фокус на нейната дейност.

L-Bank твърди, че бизнес моделът й е ясен и семпъл, докато задачата на ЕЦБ е по-скоро да регулира по-сложни банки. ЕЦБ трябва да поеме отговорността за всички банки, чиито активи надхвърлят 30 млрд. евро или създават повече от 20% от брутния вътрешен продукт на своята страна.

L-Bank e една от общо 21-те гремански банки, които попадат под директното наблюдение на ЕЦБ.  Към края на 2013 г. Активите й са за 70 млрд. евро към края на 2013 г., а последните данни показват, че печалбата и е размер на 100 млн. евро. През 2013 г. Банката е отпуснала евтини кредити за 7,4 млрд. евро. в подкрепа на локални проекти, фирми и домакинства.

Предполага се, че за да преминат през миналогодишните стрес тестове на ЕЦБ, малките германски банки е трябвало да платят на външни одитори и на свои служители 5-10 млрд. евро. Покриването на регулациите на BaFin и Бундесбанк е далеч по-евтино, добавя MarketWatch.

Подкрепи Economic.bg